28 rujna, 2019

Post By : Admin

Rimski biskupi, Pape, već 53 godine se povodom Svjetskoga dana društvenih komunikacija obraćaju cijeloj Katoličkoj Crkvi, svijetu te posebno novinarima, vlasnicima i urednicima različitih suvremenih medija. U biskupijama Bosne i Hercegovine Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija održava se u posljednju nedjelju rujna. Od 2014. u dogovoru s mjesnim biskupom i župnikom predsjednik Vijeća za medije Biskupske konferencije BiH na taj dan predvodi misno slavlje u jednoj od naših župa (Mostar, Sarajevo, Banja Luka, Tomislavgrad, Žepče i ove godine u Drvaru).

Papa Franjo je i ove godine uputio poruku za 53. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija pod naslovom “Udovi smo jedni drugima” polazeći od pojma zajednice i važnosti pojedinaca u zajednici. Napominje Papa Franjo da je Crkva od samih početaka interneta promicala njegovo korištenje u službi susreta između osoba i solidarnosti među svima. Polazeći od metafore “mreže” i “zajednice” preko Pavlovog “udovi smo jedni drugima” poručuje Papa da “na internetu i preko interneta potvrdimo interpersonalni karakter našeg čovještva”. Papina je želja da s dijagnoze o društvu prijeđemo na liječenje: “otvaranjem puta za dijalog, susret, za osmijeh, izraz blizine… To je mreža koju želimo: mreža koja nije načinjena, kako bi hvatala u klopku, nego da bi činila slobodnim, da bi čuvala zajednicu slobodnih osoba.”

I u tom duhu smo pozvani kao kršćani potvrditi interpersonalni karakter našeg čovještva. Osim što su sredstva javnog komuniciranja mogućnost za čovječnost još su više mogućnost za svjedočenje kršćanskog identiteta jer “sama Crkva je mreža satkana od euharistijskoga zajedništva, u kojem se jedinstvo ne temelji na “like”, nego na istini, na “amen”, kojim svatko prianja uz Kristovo Tijelo, prihvaćajući druge.”