SINODALNI HOD 2021. – 2023.

Papa Franjo pozvao je cijelu Crkvu na sinodalni hod kako bismo ojačali zajedništvo i sudjelovanje u zajedničkom poslanju. Svojim savjetima, iskustvima i očekivanjima svaki je vjernik pozvan doprinijeti obnovi Crkve i razvijanju sinodalnog načina života.

ŠTO JE TO SINODA?

Biskupska sinoda je crkveno savjetodavno tijelo koje se od 1965. redovno održava svake tri godine, na način da se okupe biskupi iz različitih dijelova svijeta i zajedno promišljaju o nekoj temi koja je važna za Crkvu i društvo. Biskupi su predstavnici svojih crkvenih zajednica i na Sinodi su njihov glas.

Prema odluci pape Franje, ovoj sinodi prije samog zasjedanja biskupa prethodi sinodalni hod i vrijeme slušanja od dvije godine. Prvi dio tog hoda održavat će se u biskupijama i župama, gdje će se poticati, razvijati i njegovati procese suodgovornosti svih članova Crkve.

ŠTO JE TO SINODALNOST?

Sinodalnost znači dijeliti zajedno odgovornost za našu Crkvu. To uključuje i papu i biskupe i svećenike i redovnice i redovnike i vjernike laike. Tako je funkcionirala i prva Crkva okupljena oko apostola. Ova Sinoda želi nam to iznova posvijestiti i podsjetiti nas koliko je svaki pojedinac važan i potreban.

Kroz sinodalna savjetovanja koja će se odvijati u župama diljem svijeta, svatko je pozvan doprinijeti izgradnji zajednice. Kroz razgovore i molitvu, razmišljat ćemo i razlučivati o trenutnom stanju u kojem se nalazimo. Slušajući jedni druge, osluškivat ćemo Duha Svetoga i tražiti smjer kojim Crkva treba ići, kao i svoju ulogu na tom putovanju.

KOJI JE CILJ OVOG PUTOVANJA?

Cilj sinodalnog putovanja nije tek prikupiti informacije i ideje, nego prepoznati u drugima pored sebe braću i sestre s kojima sam pozvan zajedno živjeti.

Stoga nam je ovo poziv i prilika da otvorimo vrata Crkve Dobrog pastira, koja ulijeva povjerenje, koja se nada, vida rane, stvara nove i dublje odnose, koja gradi mostove i u kojoj svatko zna da je važan. Crkve koja nije arhaična institucija koja se zatvara tradiciju već živa zajednica suputnika na zajedničkom putovanju.

ŠTO MOŽEŠ UČINITI?

1. Ispuniti upitnik – na izlazu iz crkve preuzmete letke, popunite ih i vratite. Preuzmite onoliko letaka koliko je odraslih članova u vašoj obitelji. Anketa je anonimna. Ja kao župnik je neću čitati i analizirati. Popunjeni listići iz svih župa naše biskupije dostavit će se u Mostar, gdje će se analizirati a rezultati poslati u Vatikan. Budite iskreni i prema sebi i Crkvi kad je budete popunjavali jer se želi čuti i vaš glas. Već od sljedeće nedjelje moći će se dostaviti popunjeni listići i ubaciti u zatvorenu kutiju. Rok za dostavu listića je do završetka korizmenog vremena.

2. Može se ispuniti online upitnik na ovom linku: https://biskupija-mostar.ba/sinoda/upitnik/ 

3. Sudjelovati u sinodalnom savjetovanju u svojoj župnoj zajednici. Više informacije možete saznati u župnom uredu.

******************

DEVETNICA SV. ANTI OD 4. DO 12. 6. 2021.

Devetnica započinje 4. lipnja 2021., petak, a završava 12. lipnja 2021., subota.  Pobožnost započinje u 19 sati. Nakon pobožnosti uslijedit će sveta misa. Svakog dana devetnice bit će mogućnost za ispovijed.

Devetnicu sljedećim redoslijedom u petak, 4. lipnja 2021., predmole:

 1. župnik
 2. Andrea Doko
 3. Leo Miloš
 4. Iva Vidović
 5. Anđela Doko
 6. Marija Brkić
 7. Antea Soče
 8. Josip Doko
 9. Petar Pehar
 10. Iva Bevanda
 11. Anđela Doko
 12. Iva Vidović
 13. Andrea Doko

******************

BLAGOSLOVI POLJA U ŽUPI SV. ANTE PADOVANSKOGA, PLOČE-TEPČIĆI

Subota, 1. svibnja 2021., sv. Josip Radnik
11:00 Misa i blagoslov polja na Crkvinama

Nedjelja, 2. svibnja 2021., 5. vazmena nedjelja
11:00 Misa i blagoslov polja na Oborinama

Nedjelja, 9. svibnja 2021., 6. vazmena nedjelja
11:00 Misa i blagoslov polja na Goloj Kosi
12:00 Misa i blagoslov polja na Dobrom Selu

Nedjelja, 16. svibnja 2021., 7. vazmena nedjelja
11:00 Misa i blagoslov polja na Slipčićima (Arapi)

PREDSTAVLJANJE ROMANA “TRAGEDIJA SRETNIČKIH SVATOVA"

POMOĆ ZA STRADALE U POTRESU SISAČKE BISKUPIJE I CIJELE BANOVINE

Poštovani župljani/ke, poznato vam je koliku je nesereću našoj braći razorni potres donio na području Sisačke biskupije i cijele Banovine. Naš biskupijski Caritas nas je pozvao a mjesni biskup Petar Palić odredio zajedno s biskupima BiH da kolekta (lemuzina, milostinja) 2. nedjelje po Božiću tj. 3. siječnja bude namijenjena za stradale u potresu. Pri dolasku na svetu misu vodimo računa o tome. U skorije vrijeme bit ćemo obaviještani na koji još način pomoći.