10 listopada, 2020

Post By : Admin

Iz Općine Čitluk župnike Broćanskog dekanata zamolili su da prenesmo sljedeću obavijest i zamolbu:

Poštovani župnici!

Slobodan sam ovim putem u ime načelnika općine Čitluk gosp.Marina Radišića, obratiti Vam se i zamoliti Vas da se na prigodan način obratite Vašim vjernicima i župljanima i upoznate ih s izrazito nepovoljnom epidemiološkom situacijom u našoj općini prouzrokovane povećanjem broja oboljelih, ali nažalost i umrlih od korona virusa  COVID-19. Ovime ne želimo nipošto sijati paniku među našim građanima, nego pozvati ih na odgovorno postupanje i ponašanje te zaštitu sebe i svojih bližnjih!

U tom pravcu molimo da  i Vi kratkim priopćenjem, nakon svetih misa, pozovete na oprez, poštivanje svih mjera zaštite i odgovorno ponašanje u borbi protiv ove bolesti koja hara cijelim svijetom.

Naime, nakon priopćenja Doma zdravlja Čitluk od 07.10.2020.godine, kojeg dostavljam u privitku, kao i moga priopćenja, kojim smo građane pozivali na oprez i poštivanje svih navedenih mjera zaštite, situacija se i dalje pogoršava i pitanje je do kada će bolnički sustav izdržati ukoliko se epidemiološka situacija bude još više pogoršavala.

Službe Doma zdravlja velikim naporima rade na otkrivanju, liječenju, izolaciji zaraženih i njihovih bliskih kontakata, kao i savjetodavno za ovo oboljenje. Međutim, da bi se epidemiološka situacija u našoj općini poboljšala najefikasnije su mjere primarne prevencije, koje su u obvezi svakog pojedinca.

Nadam se da će te nam Vašim autoritetom i riječju pomoći u suzbijanju ove bolesti!   

S izrazima osobitog poštovanja,

Mario Rozić,dipl.iur., općinski tajnik

Nadalje, slijedi priopćenje iz DZ Čitluk:

U proteklom razdoblju na području općine Čitluk je izrazito nepovoljna epidemiološka situacija u pogledu oboljenja od COVID-19 koja prijeti daljem usložnjavanju.

Samo u proteklom razdoblju od 25.09.2020. do 07.10.2020. godine registrirano je 66 novooboljelih sa stopom Mb 350 na 100 000 stanovnika, te ako pridodamo onih 133 slučaja od ranije imamo 199 oboljelih počevši od 19.08.2020. godine. U navedenom razdoblju umrlo je 5 osoba i smrtnost je 2.51%.

Službe Doma zdravlja velikim naporima rade na otkrivanju, liječenju, izolaciji zaraženih i njihovih bliskih kontakata kao i savjetodavno za navedeno oboljenje. Međutim, da bi se epidemiološka situacija poboljšala najefikasnije su mjere primarne prevencije, koje su u obvezi svakog pojedinca.

Veća okupljanja, nedržanje razmaka, nenošenje maski u zatvorenim prostorima, neodržavanje osobne higijene kao i nepoštivanje svih ostalih mjera zaštite mogu nas dovesti u situaciju da nećemo moći kontrolirati epidemiju.

Stoga još jednom pozivamo sve građane na oprez, poštivanje svih navedenih mjera zaštite i odgovorno ponašanje.

Čitluk, 7. listopada 2020.                                    DOM ZDRAVLJA ČITLUK