10 ožujka, 2020

Post By : Admin

Makarski biskup fra Marijan Lišnjić poslije svoga pastirskog pohoda zapadnoj Hercegovini od 15. travnja 1668. godine poslao je Svetoj Stolici prikaz u kojem izvješćuje i o župi Broćno:

“Biskup je u Broćnu zatekao jednog franjevca, fra Franju iz samostana sv. Katarine u Kreševu u Bosni, starog 41 godinu i malo učena, i drugog, fra Petra iz Imotskoga, iz samostana sv. Franje od Imotskog. Naglašava da su Turci dali dozvolu za vršenje njihove službe. Priča kako su ga (biskupa) na poticaj franjevaca Turci zatvorili a franjevci nisu priznavali za svog stariješinu. Naričito je zanimljivo što biskup priča kako u Dobrom Selu živi pop glagoljaš don Mijo Grbavac, i to u vlastitoj očevoj kući. Don Mijo Grbavac je tada imao 30 godina i živio među seljacima u selu u kojem je bilo samo 8 katoličkih domova. Fratri mu nisu dali da vrši službu i pomoću truskih vlasti otjerali ga iz sela. Biskup ga je imenovao za paroka od Broćna s tim da stanuje u Međugorju i da mu se nađe za pomoćnika svećenik latinskog obreda.”

M. VEGO, Historija Brotnja od najstarijih vremena do 1878. godine, Čitluk 1981, str. 214. (Faksimil i prijevod pisma na str. 215-219.