15. NEDJELJA KROZ GODINU

Nedjelja, 12. srpnja 2020.

Sljedeća nedjelja je 16. nedjelja kroz godinu. Sveta Misa je na Crkvinama u 10 sati.

Započela je devetnica sv. Iliji u nama susjednoj župi Kruševo. Svaku večer od 11. do 19. srpnja pobožnost započinje u 19 sati i nakon toga slijedi sveta Misa. Potičem sve župljane da pođu i na devetnicu i na proslavu Gospe Karmelske 16. 7. u 18 sati i proslavu zaštitnika župe sv. Ilije 20. 7. u 11 sati. Vjerujem da ste svi primijetili da su kruševljani u lijepom broju sudjelovali i u devetnici sv. Anti i samoj proslavi sv. Ante. Dragi župljani bilo bi lijepo da i mi dođemo u što većem broju.

Jučer, 11. srpnja 2020., u 12 sati objavljeno je da je dosadašnjeg Hvarsko-Bračko-Viškog biskupa Petra Palića papa Franjo imenovao Mostarsko-Duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem Trebinjsko-Mrkanskim. Zahvaljujemo dragom Bogu na imenovanju novog biskup Petra za našu biskupiju, a biskupu Ratku izričemo zahvalu za njegovo služenje Crkvi u Hercegovini.

U ime Božje i po zakonima svete Crkve rimokatoličke sakrament kršćanskog braka žele sklopiti: Jozo Ivanković, sin Damira i Zdenke r. Lovrić, iz župe sv. Stjepana Prvomučenika, Čerin i Marijana Raspudić, kći Ivana i Zdenke r. Sušac iz župe Krista Kralja, Čitluk. Njihovo vjenčanje će biti 18. srpnja ove godine u župi Krista Kralja, Čitluk. Ukoliko netko zna za neku zapreku dužan je obavijestiti župnike zaručnikâ ili neka šuti zauvijek.

Stigao je novi broj Crkve na kamenu. Pretplatnike molim da preuzmu kako nove tako i stare brojeve.

Krizmanici mogu preuzeti fotografije s krizme u fotografskoj radnji “Tobija" u Čitluku, ul. Kralja Tomislava 40.

Krizmaničke haljine vratiti čim prije, molim vas.

******************

14. NEDJELJA KROZ GODINU

Nedjelja, 5. srpnja 2020.

Sljedeća nedjelja je 15. nedjelja kroz godinu. Sveta Misa je na Crkvinama u 10 sati.

Probe zbora se prekidaju do mjeseca rujna.

******************

13. NEDJELJA KROZ GODINU

Nedjelja, 28. lipnja 2020.

Sljedeća nedjelja je 14. nedjelja kroz godinu i prva nedjelja u mjesecu. Sveta Misa je na Slipčićima u 9 sati a na Crkvinama u 10 sati.

U ponedjeljak je svetkovina Svetih Petra i Pavla. Sveta Misa je ovdje u 18 sati.

Vjeronauka za krizmanike je u srijedu u 19 sati.

U srijedu je proba zbora u 20:30 sati.

U petak u 17 sati je ispovijed za krizmanike, njihove roditelje i kumove. Nakon ispovijedi je sveta Misa u 18 sati i nakon Mise je sastanak za krizmanike.

U petak je blagdan Sv. Tome apostola. Sveta Misa je ovdje u 18 sati.

U subotu je krizma za našu župu u 11 sati a ne u 17 kako je to bilo predviđeno. Zbog pandemije Koronavirusa oslobodio se taj termin a nama se čini shodnim da prebacimo na jutarnji termin.

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor održat će se za inozemstvo u subotu 4. srpnja i nedjelju 5. srpnja. Pozvani smo izaći glasovati po vlastitoj savjesti.

******************

12. NEDJELJA KROZ GODINU

Nedjelja, 21. lipnja 2020.

Sljedeća nedjelja je 13. nedjelja kroz godinu. Sveta Misa je na Crkvinama u 10 sati.

Vjeronauka za krizmanike je u srijedu u 19 sati i u subotu u 10 sati.

U srijedu je proba zbora u 20:30 sati.

U srijedu je svetkovina rođenja sv. Ivana Krstitelja. Sveta Misa je ovdje u 18 sati.

******************

11. NEDJELJA KROZ GODINU

Nedjelja, 14. lipnja 2020.

Sljedeća nedjelja je 12. nedjelja kroz godinu. Sveta Misa je na Crkvinama u 10 sati.

Vjeronauka za krizmanike je u srijedu u 19 sati i u subotu u 10 sati.

U srijedu je proba zbora u 20:30 sati.

U petak je blagdan Presvetog Srca Isusova. Sveta misa je ovdje u 18 sati.

U subotu je spomendan Bezgrešnog Srca Marijina. Sveta Misa je ovdje u 18 sati.

U Gornjoj Blatnici, župa Gradnići, slavi se Presv. Srce Isusovo. Program proslave imate na oglasnoj ploči.

******************

PRESVETO TROJSTVO

Nedjelja, 7. lipnja 2020.

Sljedeća nedjelja je jedanaesta nedjelja kroz godinu. Sveta Misa je na Crkvinama u 10 sati.

Kroz ovaj tjedan se nastavlja devetnica sv. Anti, zaštitniku naše župe. Pobožnost počinje u 19 sati i nakon pobožnosti je sveta Misa.

U ponedjeljak od 9 sati je ispovijed starih, bolesnih i nemoćnih za Tepačko Polje, Tepčićiće, Dobro Selo i Slipčiće.

U utorak je od 9 sati ispovijed starih, bolesnih i nemoćnih za Vidoviće.

U srijedu je vjeronauk za prvopričesnike u 9 sati.

Proba zbora je odmah nakon pobožnosti sv. Anti.

Sljedeći četvrtak je zapovijedani neradni dan i svetkovina Tijelova – Presvetog Tijela i Krvi Kristove.

Ispovijed prvopričesnika i njihovih roditelja bit će u petak, 12. 6., u 18 sati. Nakon toga će ostati na pobožnosti svetom Anti.

U subotu je proslava svetog Ante. Svete Mise su 8 sati, 11 sati i 19 sati s blagoslovom djece.

Vjeronauk za krizmanike bit će u ponedjeljak i srijedu nakon pobožnosti i svete Mise.

Budući da je kiša poremetila čišćenje crkvenog dvorišta zamolio bih da se to učini sutra, u ponedjeljak od 16 sati, naravno ukoliko to vremenske prilike dopuste.

Planiralo se da nam u posjetu dođu župljani predvođenim župnikom don Krešimirom Matešom iz katedralne župe sv. Jakova u Šibeniku. Budući da su granice još uvijek zatvorene za autobuse i veće grupe u dogovoru sa župnikom i kanonikom don Krešimirom Matešom odgodili smo i načelno dogovorili da to bude za sljedeću proslavu sv. Ante.

******************

NEDJELJA PEDESETNICE – DUHOVI

Nedjelja, 31. svibnja 2020.

Sljedeća nedjelja je Presveto Trojstvo. Sveta Misa i blagoslov polja je na Slipčićima u 11 sati. Sveta Misa na Crkvinama je u 19 sati.

Sljedeći četvrtak započinje devetnica sv. Anti, zaštitniku naše župe. U 19 sati ovdje će biti pobožnost sv. Anti i sveta Misa.

Prva pričest će u našoj župi biti na sv. Antu u 11 sati. Krizma će biti 4. srpnja u 17 sati. U dogovoru s biskupom odabran je taj termin zbog biskupovih obveza u prijepodnevnom terminu.

Pobožnost sv. Anti imat ćemo u utorak u 18 sati.

Vjeronauk kroz tjedan za prvopričesnike: ponedjeljkom, srijedom i subotom u 9 sati.

Vjeronauk za krizmanike: ponedjeljkom i srijedom u 19 sati, a subotom u 9:30 sati.

Potrebno je očistiti ovaj plato ispred crkve zbog nadolazećeg blagdana zaštitnika naše župe sv. Ante. Budući da u subotu prognoziraju kišu, zamolio bih da dođete u petak u 16 sati. Molim vas da se odazovete u što većem broju i izdvojite dva-tri sata kako bi se očistio ovaj plato.

U sljedeću srijedu, petak i subotu su kvatre. To su osobiti dani u kojima se Crkva od davnine, prateći ciklus godišnjih doba, posvećuje molitvama, djelima pokore i ljubavi, i to na velike nakane Crkve i svijeta. Molitvene nakane ovih ljetnih kvatri su za posvećenje ljudskog rada i za urod zemlje.

******************

SEDMA VAZMENA NEDJELJA

Nedjelja, 24. svibnja 2020.

Sljedeća nedjelja je Nedjelja Pedesetnice ili Duhovi. Sveta Misa je na Crkvinama u 10 sati. Misa i blagoslov polja je na Crkvinama u 11 sati a na Oborinama u 13 sati.

Naš biskup Ratko 18. svibnja o. g. uputio je okružnicu o slavljenu Sakramenata i sakramentala. Cijelu okružnicu imate na našoj web stranici. U ovim obavijestima spomenut ću samo najvažnije. U tom dopisu biskup Ratko smatra da odgađanje sakramenata Prve pričesti i Krizme za dogodine nije razborito te određuje da se kroz ove dane sve organizira.

U ponedjeljak u 20 sati bit će sastanak za roditelje prvopričesnika, a u 20:30 za roditelje krizmanika.

Pobožnost sv. Anti imat ćemo u utorak u 18 sati.

U srijedu u 19 sati sastanak animatora. Proba zbora je u 20:30 sati.

Mjesec svibanj je Gospin mjesec. Pobožnost Blaženoj Djevici Mariji je svaki put kad je i večernja Misa tj. u 18 sati. Potičem sve, a posebno djecu i mlade da sudjeluju u pobožnostima Blaženoj Djevici Mariji.

U subotu je vjeronauk prema sljedećem rasporedu: u 9 sati vjeronauk za prvopričesnike; u 9:30 vjeronauk za krizmanike. Ostali razredi neće imati vjeronauk do početka nove školske godine u rujnu.

Milostinja (lemuzina) za vrijeme sv. Misa još se ne skuplja na uobičajeni načina, ali vjernici mogu ostaviti svoj prilog u košaricama koje se nalaze u dnu crkve kako nam je savjetovano iz Ordinarijata.

******************

ŠESTA VAZMENA NEDJELJA

Nedjelja, 17. svibnja 2020.

Sljedeća nedjelja je Sedma vazmena nedjelja. Sveta Misa je na Crkvinama u 10 sati. Misa i blagoslov polja je na Goloj Kosi u 11 sati a na Dobrom Selu u 12:15 sati.

Prema uputama iz Biskupskog Ordinarijata u Mostaru javljeno nam je da se dopušta blagoslov polja uz potrebite mjere održavanja socijalne distance kako za vrijeme Mise tako i nakon Mise. Isto tako je najavljena Okružnica po drugim pitanjima o čemu ćemo vas blagovremeno izvijestiti.

Mjesec svibanj je Gospin mjesec. Pobožnost Blaženoj Djevici Mariji je svaki put kad je i večernja Misa tj. u 18 sati. Potičem sve, a posebno djecu i mlade da sudjeluju u pobožnostima Blaženoj Djevici Mariji.

Pobožnost sv. Anti imat ćemo u utorak u 18 sati u crkvi uz poštivanje potrebitih mjera.

U četvrtak, 21. svibnja, je svetkovina Uzašašća Gospodinova ili Spasovdan. Krunica je u 18 sati i sveta Misa nakon krunice.

Milostinja (lemuzina) za vrijeme sv. Misa još se ne skuplja, ali vjernici mogu ostaviti svoj prilog u košaricama koje se nalaze u dnu crkve kako nam je savjetovano iz Ordinarijata.

Crveni križ općine Čitluk u suradnji s Transfuziologijom SKB–e Mostar organiziraju 19. svibnja 2020. godine akciju dobrovoljnog darivanja krvi za potrebe Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Akcija će se održati u športskoj dvorani Osnovne škole fra Didaka Buntića, Čitluk u vremenu od 9 do 12 sati. Pozivaju se svi dobrovoljni davatelji krvi i oni koji će tek postati da se odazovu akciji darivanja krvi jer su smanjene zalihe krvi i komponenti krvi.

******************

PETA VAZMENA NEDJELJA

Nedjelja, 10. svibnja 2020.

 

Sljedeća nedjelja je Šesta vazmena nedjelja. Sveta Misa je na Crkvinama u 10 sati.

Mjesec svibanj je Gospin mjesec. Pobožnost Blaženoj Djevici Mariji je svaki put kad je i večernja Misa tj. u 18 sati. Potičem sve, a posebno djecu i mlade da sudjeluju u pobožnostima Blaženoj Djevici Mariji.

Pobožnost sv. Anti imat ćemo u utorak u 18 sati u crkvi uz poštivanje potrebitih mjera.

Za danas je bilo predviđeno hodočašće u Hrasno. Zbog poznatih razloga neće biti organiziranog hodočašća. Sveta Misa je u 11 sati a samo svetište je otvoren za sve hodočasničke posjete, molitve i zavjete.

Stigli su zaostali brojevi Crkve na kamenu. Zbog pandemije koronovirusa tiskara nije radila. Sada imate dva broja koja nisu bila tiskana. Pretplatnike molim da preuzmu svoje brojeve.

Milostinja (lemuzina) za vrijeme sv. Misa još se ne skuplja, ali vjernici mogu ostaviti svoj prilog u košaricama koje se nalaze u dnu crkve kako nam je savjetovano iz Ordinarijata.

Molimo da se pridržava propisanih pravila zbog pandemije koronavirusa: protuepidemijska mjera socijalnog distanciranja u zatvorenim prostorijama od najmanje 2 metra i ne više od 10 osoba u zatvorenom prostoru a na otvorenom prostoru, broj okupljenih nije ograničen na otvorenom prostoru, distanca od najmanje 1 metra, higijenske rukavice i maska za lice.

******************

ČETVRTA VAZMENA NEDJELJA – NEDJELJA DOBROG PASTIRA

Sljedeća nedjelja je Peta vazmena nedjelja. Sveta Misa je na Crkvinama u 10 sati.

Pobožnost Blaženoj Djevici Mariji je svaki put kad je i večernja Misa.

Pobožnost sv. Anti imat ćemo u utorak u 18 sati u crkvi uz poštivanje potrebitih mjera.

Molimo da se pridržava propisanih pravila zbog pandemije koronavirusa: protuepidemijska mjera socijalnog distanciranja u zatvorenim prostorijama od najmanje 2 metra i ne više od 5 osoba u zatvorenom prostoru a na otvorenom prostoru, broj okupljenih nije ograničen na otvorenom prostoru, od 1 metra, higijenske rukavice i maska za lice.

******************

TREĆA VAZMENA NEDJELJA

Sljedeća nedjelja je Četvrta vazmena nedjelja i prva nedjelja u mjesecu. Sveta Misa je na Slipčićima u 9 sati a na Crkvinama u 10 sati.

Pobožnost sv. Anti imat ćemo u utorak u 18 sati u crkvi uz poštivanje potrebitih mjera.

U petak je sveti Josip Radnik i prvi petak. Pobožnost prvih petaka, tj. u 17:30 mogućnost ispovijedi, i započinjemo svibanjsku pobožnost Blaženoj Djevici Mariji. Blagoslov polja, prema odredbi našeg mjesnog biskupa Ratka odgađa se zbog pandemije koronavirusa i važećih odredbi o javnim okupljanjima.

Molimo da se pridržava propisanih pravila zbog pandemije koronavirusa: protuepidemijska mjera socijalnog distanciranja u zatvorenim prostorijama od najmanje 2 metra i ne više od 5 osoba u zatvorenom prostoru a na otvorenom prostoru, broj okupljenih nije ograničen na otvorenom prostoru, od 1 metra, higijenske rukavice i maska za lice.

Crveni križ Čitluk organizira prikupljanje pomoći za potrebite tj. prehrambenih i higijenskih potrepština kroz dane od 28. 4. (utorak) do 1. 5. (petak) od 9 do 13 sati u predvorju Kino dvorane Čitluk. Potičem sve župljane da se odazovu u skladu s vlastitim mogućnostima.

******************

DRUGA VAZMENA NEDJELJA – BIJELA (MALI USKRS) – NEDJELJA BOŽANSKOG MILOSRĐA

Sljedeća nedjelja je Treća vazmena nedjelja. Sveta Misa je ovdje u 10 sati.

Naš biskup Ratko uputio nam je okružnicu po pitanju slavlja sakramenata i “blagoslova poljâ" dok traje kriza koronavirusa te ističe sljedeće: “Budući da sakramenti Prve sv. Pričesti i sv. Krizme, kao i blagoslov poljâ, osim liturgijskoga obreda imaju i društvenu dimenziju (okupljaju se prijatelji i rodbina na slavlje zajedništva i u groblja i u obiteljske domove) u ovakvoj situaciji, kada su na snazi zabrane napuštanja mjesta prebivališta i mjera društvena razmaka, određujem da se podjeljivanje ovih dvaju sakramenata i “blagoslova poljâ" odgode za vrijeme kada to stožerske odredbe budu dopustile. Imajmo na umu da svaka sv. Misa završava s blagoslovom u koji se može uključiti i blagoslov rada ruku čovječjih i blagoslov poljâ, njiva i vinograda naših." U nastavku biskup Ratko napominje da su crkve otvorene i budu otvorene za slavlje sv. Misa s narodom tj. " s onim dopuštenim brojem duša. Ispred crkve broj nije strogo ograničen. Jedino se treba poštovati – i na tome treba inzistirati – razmak između osoba oko 2 m… I nitko nema pravo udaljavati vjernike ispred crkve ako se drže propisana odstojanja, kao što se ne udaljavaju ni drugi građani ispred raznih drugih uslužnih objekata – trgovina, prodavaonica, apoteka i sličnih institucija… Jasno, da bi se broj okupljenih vjernika što više smanjio, što je preporuka zdravstvenih službi i stožera, podsjećam na Okružnicu od 19. ožujka, da svaki zakoniti pastoralni svećenik, ako je potrebno može nedjeljom trinirati, a radnim danom binirati." Dakle, nastavit ćemo kao i dosada jer na otvorenom imamo dovoljno prostora i vanjski razglas dobro funkcionira. Uz pridržavanje dolje navedenih mjera možemo bez većih problema sudjelovati na svetoj Misi.

Molimo da se pridržava propisanih pravila zbog pandemije koronavirusa: zabrana kretanja osobama mlađim od 18 a starijim od 65 godina, zabrana kretanja od 20 do 5 sati, protuepidemijska mjera socijalnog distanciranja u zatvorenim prostorijama od najmanje 2 metra i ne više od 5 osoba u zatvorenom prostoru a na otvorenom prostoru, broj okupljenih nije ograničen na otvorenom prostoru, od 1 metra, higijenske rukavice i maska za lice.

Pobožnost sv. Anti imat ćemo u utorak u 18 sati u crkvi uz poštivanje potrebitih mjera.

******************

NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODINOVA – USKRS

Sljedeća nedjelja je Druga vazmena nedjelja ili Bijela ili Nedjelja Božjeg milosrđa. Sveta Misa je ovdje u 10 sati. Za taj dan je bila predviđena Prva pričest u našoj župi. Zbog pandemija Korona virusa odgađa se do daljnjeg.

Molimo da se pridržava propisanih pravila zbog pandemije Korona virusa: zabrana kretanja osobama mlađim od 18 a starijim od 65 godina, zabrana kretanja od 20 do 5 sati, protuepidemijska mjera socijalnog distanciranja u zatvorenim prostorijama od najmanje 2 metra i ne više od 5 osoba u zatvorenom prostoru a na otvorenom prostoru, broj okupljenih nije ograničen na otvorenom prostoru, od 1 metra, higijenske rukavice i maska za lice.

Na uskrsni ponedjeljak sveta Misa je u 10 sati a svim drugim danima u 18 sati.

U proteklom tjednu su preminuli Marinko Miloš, pokopan na groblju Crkvine, i Lucija Arapović, pokopana na groblju Arapi. Za pokoj njihovih duša izmolit ćemo: Oče naš…, Zdravo Marijo…, Slava Ocu…, Pokoj vječni…

******************

NEDJELJA MUKE GOSPODNJE – CVJETNICA

Sljedeći tjedan je Veliki tjedan. Sveta Stolica, točnije Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata donijela je dva dekreta (19. i 25. ožujka 2020.) u vezi sa slavljenjem Velikog tjedna u ovim izvanrednim okolnostima pandemije. Na Nedjelju muke Gospodnje – Cvjetnicu sveta Misa će biti u 10 sati. Na Veliki četvrtak misa Večere Gospodnje slavit će se u 17 sati. Na Veliki petak obredi će biti u 17 sati. Čin klanjanja križu poljupcem Sveta Stolica je ograničila samo na služitelja. Na Veliku subotu vazmeno bdijenje će početi u 17 sati. Sveta Stolica tj. Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata je odredila da se ispušta paljenje vatre, procesija sa uskrsnom svijećom. Na sam dan Uskrsa svete Mise će biti u 8:30 i 10 sati kako bi što više župljana moglo sudjelovati na Misi poštivajući odredbe Civilne zaštite HNŽ-a kako je dolje preneseno.

Na Misama i obredima Velikog tjedna pridržavat ćemo se propisanih pravila: zabrana kretanja osobama mlađim od 18 a starijim od 65 godina, zabrana kretanja od 20 do 5 sati, protuepidemijska mjera socijalnog distanciranja u zatvorenim prostorijama od najmanje 2 metra i ne više od 5 osoba u zatvorenom prostoru, a na otvorenom prostoru, broj okupljenih nije ograničen na otvorenom prostoru, od 1 metra, higijenske rukavice i maska za lice.

Ukoliko netko želi i kroz sljedeći tjedan sam na raspolaganju za osobnu ispovijed poštivajući gore navedene odredbe Kriznog stožera CZ HNŽ-a.

U proteklom tjednu jedan broj župljana se samoinicijativno organizirao s namjerom da se pomogne najpotrebnije. Priključio im se veći broj župljana. Pomoglo se nekoliko obitelji i samaca sa terena župe hranom, ostalim potrepštinama i novcem od kojeg se jednim dijelom kupilo hrane, jednim dijelom pomoglo Crkvni križ Čitluk koji skrbi o potrebitima na terenu općine Čitluk, te je jedan dio novca ostao u župnom Caritasu za potrebe župljana. Zahvaljujem svim župljanima koji su se vrlo brzo odazvali i sudjelovali u ovoj akciji.

******************

PETA KORIZMENA NEDJELJA – GLUHA

Sljedeća nedjelja je Cvjetnica – nedjelja muke Gospodinove (ponijeti maslinove grančice ili palme). Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

Na Misama kroz tjedan i na samu Misu na Cvjetnicu pridržavat ćemo se propisanih pravila: zabrana kretanja osobama mlađim od 18 a starijim od 65 godina, zabrana kretanja od 19 do 5 sati, protuepidemijska mjera socijalnog distanciranja u zatvorenim prostorijama od najmanje 2 metra a na otvorenom prostoru od 1 metra i ne više od 10 osoba na jednom mjestu, higijenske rukavice i maska za lice. Mise kroz tjedan i nedjeljnu Misu je moguće posjećivati, a zbog zabrane kretanja Mise će biti u vremenu kad je to dopušteno (pogledati raspored Misa).

Glede ispovijedi uoči Uskrsa za sve vjernike, starije od 18 i mlađe od 65 godina života, tko želi može svakim danom doći na ispovijed gdje ću u crkvi biti na raspolaganju poštivajući protuepidemijske mjere socijalnog distanciranja.

Uobičajene ispovijedi starih, bolesnih i nemoćnih neće biti osim u bližoj smrtnoj opasnosti za iste. Uvijek sam dostupan doći na poziv poštivajući sve mjere propisane od Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije.

Raspored Misa je na web stranici naše župe.

***

Molitva pape Franje Djevici Mariji, Zdravlju bolesnih,

u opasnosti od korona virusa

Marijo, ti bez prestanka sjajiš tijekom našeg putovanja kao znak spasenja i nade. Povjeravamo ti sebe, Zdravlje bolesnih, koja si kraj Križa bila blizu Isusove patnje, čuvajući čvrstom svoju vjeru. Ti, “Spasiteljice naroda Rima" znaš što nam je potrebno i vjerujemo da ćeš osigurati sve što nam treba tako da se, kao i u Kani Galilejskoj, radost i slavlje mogu iznova vratiti nakon ovog trenutka kušnje. Pomozi nam, Majko Božje Ljubavi, da se suobličimo Očevoj volji i da činimo sve što nam Isus govori, On koji je preuzeo naše patnje na sebe, ponio naše boli, da bi nas po Križu doveo do radosti Uskrsnuća. Tražimo utočište pod tvojom zaštitom, o sveta Majko Božja. Ne preziri naše vapaje – nas koji smo stavljeni na kušnju – i izbavi nas od svake opasnosti. O slavna i blagoslovljena Djevice! Amen

 

*******************

ČETVRTA KORIZMENA NEDJELJA-SREDOPOSNA

Dragi župljani,

Dana, 20. ožujka 2020., župnici Broćanskog dekanata:
Čerin, fra Hrvoje Miletić;
Čitluk, fra Miro Šego;
Gradina, don Đuro Bender;
Gradnići, fra Nikola Rosančić;
Kruševo, don Ljubo Planinić;
Međugorje, fra Marinko Šakota i
Ploče-Tepčići, don Ivan Turudić,

na dekanatskom sastanku kojeg su održali u prostorijama Župnog ureda Gradina, razmotrili su novonastalo stanje izazvano pandemijom korona virusa. U suglasnosti s odredbama Biskupskog ordinarijata Mostar, za župe Broćanskog dekanata, donijeli su sljedeće zaključke:

 1. Nedjeljna, blagdanska i dnevna Misna slavlja svećenici će redovito slaviti ali bez naroda jer treba poštivati odredbe o javnim okupljanjima i zabrani kretanja osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina.
 2. Slavljenje sakramenata:
  Krštenje djece dijeliti će se u nazočnosti roditelja i kuma/e uz pridržavanje sigurnosnih uputa za zaštitu od infekcije. Krštenje će se dijeliti bez svete Mise.
  Svete ispovijedi: redovite Pučke uskrsne ispovijedi po župama kao i Ispovijed starih i bolesnih (iznimke su teški bolesnici), neće biti.
  Sveta pričest dijelit će se vjernicima na ruku.
  Sakrament bolesničkog pomazanja prema potrebi bolesnih, nemoćnih i starijih osoba dijeliti.
  Sakrament krizme, prve pričesti i vjenčanja: Do Uskrsa vidjet ćemo kako će se problem s korona virusom odvijati i po tome se odrediti kako i na koji način slaviti navedene sakramente.
 3. Slavljenje sakramentala i pobožnosti:
  Euharistijsko klanjanje i Križni put do daljnjeg neće biti
  Sprovodi i Mise zadušnice obavljati će se u krugu najuže obitelji.
 4. Ostalo:
  Kamenice s blagoslovljenom vodom neka se isprazne
  Crkve će po danu biti otvorene za pohod Svetotajstvu i osobnu molitvu.
  Uobičajeni pozdravi: pozdrave s pružanjem ruku izbjegavajmo. Pozdravljamo se riječima i naklonom…

Dragi vjernici broćanskog dekanata, povodom pojave korona virusa u Hercegovini, poziva crkvenih i civilnih vlasti o našem ponašanju, pozivamo vas na razboritost i odanost propisima koji se nalažu.

Svima preporučujemo svakodnevnu, redovitu osobnu i obiteljsku molitvu: otajstva Gospine krunice, Gospine litanije, Gospin pozdrav, Križni put, Krunica Božanskog milosrđa, čitanje Svetog pisma…

Neka nas štite i kod Boga zagovaraju naši župni zaštitnici.

UZ NAPISANO:
Župna crkva: Župna crkva nedjeljom i blagdanima bit će otvorena za privatnu molitvu.
Mise radnim danom: Mise radnim danom redovito će se slaviti prema najavama i nakanama župljana. Po preporuci Županijskog stožera civilne zaštite treba izbjegavati veće skupove tako i Misna slavlja brojnija od desetak osoba.
Vjeronauk kod crkve: Vjeronauk kod crkve do daljnjega neće biti, tako isto i vjeronauka za prvopričesnike i krizmanike.
Blagovijest: Misa na Blagovijest biti će u 10 sati, ali kako je već naglašeno bez župljana.
Pobožnost 13. utoraka sv. Anti bti će prema rasporedu ali bez župljana. U to vrijeme neka se svatko kod kuće sjedini sa župnikom u duhu koji će u župnoj crkvi predmoliti pobožnost.

***********************************************

TREĆA KORIZMENA NEDJELJA – NEDJELJA SOLIDARNOSTI CRKVE U BiH

Sljedeća nedjelja je Četvrta korizmena nedjelja. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

Danas u 13:30 je polazak odavde ispred crkve na pokorničko hodočašće u Hrasno. Ima još dva mjesta u autobusu ako se netko još želi prijaviti, a ostale potičem da se pođe s osobnim vozilima. U 15 sati je zajednički put križa župâ Stolac, Rotimlja, Stjepan Krst, Gradina i naše župe. Nakon toga će biti mogućnost za ispovijed i sveta Misa. Molitvene nakane ovog pokorničkog hodočašća su: biskupijska: da Bog po zagovoru Blažene Djevice Marije, Kraljice mira, udjeljuje duhovno i tjelesno zdravlje našim obiteljima; župna: da pozove i uzdrži u duhovnim zvanjima mladiće i djevojke iz naših župa.

Upute biskupa BiH župnicima i vjernicima o ponašanju za vrijeme trajanja pandemije Koronavirusa…

U utorak u 18 sati je pobožnost 13 utoraka svetom Anti.

U srijedu je u 19 sati sastanak animatora.

U srijedu proba zbora u 20 sati.

U petak je pobožnost Put križa u 18 sat.

U subotu vjeronauk neće biti do daljnjega.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Luka Doko, Filip Doko, Antonio Ivanković, Petar Vidović, Luka Vidović, Ivan Miloš.

***********************************************

DRUGA KORIZMENA NEDJELJA-PAČISTA

Sljedeća nedjelja je Treća korizmena nedjelja. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

Na treću korizmenu nedjelju, kao kroz čitavu korizmu, organizira se korizmeno pokorničko hodočašće u Hrasno. Potičem da se pođe u sljedeću nedjelju gdje će biti zajednički put križa župâ Stolac, Rotimlja, Stjepan Krst, Gradina i naše župe. Nakon toga će biti mogućnost za ispovijed i sveta Misa. Molitvene nakane ovog pokorničkog hodočašća su: biskupijska: da Bog po zagovoru Blažene Djevice Marije, Krljice mira, udjeljuje duhovno i tjelesno zdravlje našim obiteljima; župna: da pozove i uzdrži u duhovnim zvanjima mladiće i djevojke iz naših župa. Polazak bi bio u 13:30 s Crkvina ukoliko bude dovoljno zainteresirani za hodočašće autobusom.

U srijedu je u 19 sati sastanak animatora.

U srijedu proba zbora u 20 sati.

U petak je pobožnost Put križa u 18 sat.

U subotu vjeronauk redovito prema ustaljenom rasporedu kojeg imate na web-stranici naše župe.

Stigao je novi broj Crkve na kamenu. Pretplatnike molim da preuzmu svoje brojeve.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Pero Blažević, Tin Martinović, Emanuel Doko, Dalibor Doko, Ivano Doko, Petar Pehar, Marko Brkić

***********************************************

PRVA KORIZMENA NEDJELJA – ČISTA

Sljedeća nedjelja je Druga korizmena nedjelja . Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

U utorak je na Slipčićima u 10 sati Misa za sve nestale i poginule sa Slipčića u različitim ratovima.

U srijedu je u 19 sati sastanak animatora.

U srijedu proba zbora u 20 sati.

U srijedu, petak i subotu su kvatreni dani. Ove proljetne kvatre su posvećene pokori i obraćenju.

U petak je pobožnost Put križa u 18 sat i prvi petak u mjesecu. Bit će mogućnost ispovijedi od 17:30 za one koji vrše prve petke.

U subotu vjeronauk redovito prema ustaljenom rasporedu kojeg imate na web-stranici naše župe.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Leo Miloš, Adriano Blažević, Ivan Vidović, Kristijan Doko, Josip Doko, Domagoj Vidović, Gabriel Doko.

***********************************************

SEDMA NEDJELJA KROZ GODINU

Sljedeća nedjelja je Prva korizmena nedjelja . Sveta Misa je na Slipčićima u 9 sati a ovdje na Crkvinama u 10 sati.

U srijedu je Pepelnica ili Čista srijeda. Zapovijedani post i nemrs. Sveta misa i pepeljanje bit će ovdje u 18 sati.

U srijedu je u 19 sati sastanak animatora.

U srijedu proba zbora u 20 sati.

U petak je pobožnost Put križa u 18 sati.

U subotu vjeronauk redovito prema ustaljenom rasporedu kojeg imate na web-stranici naše župe.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Noa Martinović, Ivan Blažević, Ivan Doko, Rikardo Doko, Ivano Blažević, Franjo Miloš, Martin Vidović.

***********************************************

PETA NEDJELJA KROZ GODINU

Sljedeća nedjelja je Šesta nedjelja kroz godinu. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

U srijedu u 19 sati sastanak animatora.

U srijedu proba zbora u 20 sati.

U subotu vjeronauk redovito prema ustaljenom rasporedu kojeg imate na web-stranici naše župe.

Ove godine Prva pričest bit će 19. travnja i Krizma 13. lipnja.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Emanuel Doko, Petar Pehar, Pero Blažević, Ivano Doko, Tin Martinović, Dalibor Doko, Marko Brkić.

Stigao je novi broj Crkve na kamenu. Pretplatnici molim preuzmite svoje primjerke.

***********************************************

PRIKAZANJE GOSPODINOVO – SVIJEĆNICA

Sljedeća nedjelja je Peta nedjelja kroz godinu. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

U ponedjeljak, tj. sutra, nama susjedna župa Gradnići slavi zaštitnika sv. Blaža. Sveta misa je u 11 sati.

Sutra je susret animatora u 19 sati.

U srijedu, u 19:30 sati sastanak za roditelje prvopričesnika.

U srijedu proba zbora u 20 sati.

Petak je prvi petak u mjesecu. Pobožnost prvog petka u 18 sati, a pola sata prije svete mise prigoda za ispovijed.

U subotu vjeronauk redovito prema ustaljenom rasporedu kojeg imate na web-stranici naše župe.

Ukoliko se netko želi pretplatiti za Crkvu na kamenu može to još učiniti. Pretplata je ostala ista tj. 30,- KM.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Josip Doko, Kristijan Doko, Leo Miloš, Adriano Blažević, Ivan Vidović, Domagoj Vidović, Gabriel Doko.

***********************************************

TREĆA NEDJELJA KROZ GODINU

Sljedeća nedjelja je blagdan Prikazanja Gospodinova ili Svijećnica. Svete Mise su na Slipčićima u 9 sati a ovdje na Crkvinama u 10 sati.

U srijedu proba zbora u 20 sati.

U subotu vjeronauk redovito prema ustaljenom rasporedu kojeg imate na oglasnoj ploči i web-stranici naše župe.

Molim pretplatite se za Crkvu na kamenu. Pretplata je ostala ista tj. 30,- KM.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Ivan Doko, Franjo Miloš, Ivano Blažević, Ivan Blažević, Noa Martinović, Martin Vidović, Rikardo Doko.

Nama susjedna župa sv. Blaža, Gradnići slavi svoga zaštitnika. Program proslave imate na oglasnoj ploči. Na sam dan sv. Blaža 3. 2. 2020. svečana sveta misa bit će u 11 sati.

************************************************

DRUGA NEDJELJA KROZ GODINU

Sljedeća nedjelja je Treća nedjelja kroz godinu. Svete Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

U ponedjeljak, tj. sutra, sastanak animatora u 19 sati.

U srijedu proba zbora u 20 sati.

U subotu vjeronauk redovito prema ustaljenom rasporedu kojeg imate na oglasnoj ploči i web-stranici naše župe.

Molim pretplatite se za Crkvu na kamenu. Pretplata je ostala ista tj. 30,- KM.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Petar Vidović, Luka Doko, Filip Doko, Antonio Ivanković, Luka Vidović, Ivano Miloš.

************************************************

KRŠTENJE GOSPODINOVO

Sljedeća nedjelja je Druga nedjelja kroz godinu. Svete Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

U ponedjeljak, tj. sutra, sastanak animatora u 19 sati.

U srijedu proba zbora u 20 sati.

U subotu vjeronauk redovito prema ustaljenom rasporedu kojeg imate na oglasnoj ploči i web-stranici naše župe.

Molim pretplatite se za Crkvu na kamenu. Pretplata je ostala ista tj. 30,- KM.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Pero Blažević, Dalibor Doko, Emanuel Doko, Ivano Doko, Tin Martinović, Petar Pehar i Marko Brkić.

Na početku ove Nove godine kratki pregled stanja u našoj župi. Za vrijeme blagoslova posjećeno je 171 obitelj sa 499 članova. Prema dostupnim podatcima odselilo je 9 obitelji sa ukupno 28 članova i 7 samaca. Dakle sve ukupno je odselilo iz župe 35 ljudi. Prema tome, na terenu župe živi 161 obitelj sa 464 člana. To je stanje po obiteljima rimokatoličke župe sv. Ante Padovanskoga, Ploče-Tepčići. Umrlih i pokopanih u 2019. godini bilo je 14 od čega 7 muškaraca i 7 žena, 9 je živjelo na terenu župe a 5 živjelo je van župe i pokopano na terenu župe. U prošloj godini je bilo 8 krštenika od čega 5 muške i 3 ženske djece. Troje djece je ostalo živjeti na terenu župe, a 5 izvan župe (Njemačka i BiH). Prvopričesnika je bilo 7 od čega 3 muške a 4 ženske djece.

Raspored svetih Misa je na oglasnoj ploči i na web-stranici župe.

************************************************

DRUGA NEDJELJA PO BOŽIĆU

Sljedeća nedjelja je Krštenje Gospodinovo. Svete Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati. Tom nedjeljom završava Božićno vrijeme.

U ponedjeljak, 6. siječnja, je Bogojavljenje – sveta tri kralja. Sveta misa i blagoslov soli i vode bit će ovdje u 10 sati.

Stigao je novi broj Crkve na kamenu. Pretplatnike molim da preuzmu svoje brojeve.

Molim pretplatite se za Crkvu na kamenu. Pretplata je ostala ista tj. 30,- KM.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Adriano Blažević, Ivan Vidović, Leo Miloš, Josip Doko, Kristijan Doko, Domagoj Vidović, Gabriel Doko.

************************************************

SVETA OBITELJ ISUSA, MARIJE I JOSIPA

Sljedeća nedjelja je Druga nedjelja po Božiću. Svete Mise su na Slipčićima u 9 sati a ovdje na Crkvinama u 10 sati.

U ponedjeljak, 30 prosinca, s početkom u 9 sati blagoslov obitelji u Maloševićima počevši od Bune, i Tepačko Polje.

U utorak, 31. prosinca, blagoslov obitelji na Dobrom Selu s početkom u 9 sati počevši od Brkića.

U utorak, na staru godinu, u 18 sati bit će misa zahvalnica na kraju ove kalendarske godine.

Na Novu godinu tj. u srijedu misa će biti ovdje u 10 sati.

U četvrtak, 2. siječnja, s početkom u 9 sati blagoslov obitelji na Vidovićima od Markovića, Doke do Zdravka Doke.

U petak, 3. siječnja, blagoslov obitelji na Vidovićima s početkom u 9 sati od ob. Zec do Pehara i Martinovića.

U subotu, 4. siječnja, blagoslov obitelji na Slipčićima počevši od Smrduše.

Molim pretplatite se za Crkvu na kamenu. Pretplata je ostala ista tj. 30,- KM.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Ivan Blažević, Ivano Blažević, Noa Martinović, Rikardo Doko, Ivan Doko, Franjo Miloš i Martin Vidović.

Raspored svetih Misa je na oglasnoj ploči i na web-stranici župe.

************************************************

ČETVRTA NEDJELJA DOŠAŠĆA, 22. – 24. 12. 2019. I BOŽIĆNO VRIJEME OD 25. – 29. 12. 2019.

Polnoćka je u utorak/srijedu točno u ponoća. Mise na sam dan Božića su na Slipčićima u 10 sati a ovdje na Crkvinama u 11 sati.

U četvrtak, na Stipandan misa je ovdje u 10 sati.

U petak, na Ivandan, sveta misa je ovdje u 10 sati. Tada ću započeti s blagoslovom obitelji i to na Tepčićima nakon mise.

U subotu, na blagdan Nevine dječice, sveta misa je na Oborinama je u 11 sati.

U nedjelju, na blagdan Svete obitelji Isusa, Marije i Josipa, svete mise su ovdje u 10 sati, na Dobrom Selu u 11 sati.

Vjeronauka neće biti do početka drugog polugodišta.

Zamolio bih ministrante kako budu dolazili na mise kroz ove velike dane neka dođu ministrirati. Roditelji potaknite djecu a ne da ih moram određivati za ove velike dane.

Prostor za dvoranu smo zatvorili. Radovi su koštali 7 000, – KM. Koliko ste još u mogućnost molim vas da novčanim prilozima pomognete koliko tko može.

Molim pretplatite se za Crkvu na kamenu. Pretplata je ostala ista tj. 30,- KM.

Ovih Božićnih dana imat ćete na terenu župe ostvarivanje starorimske kupovine ljudi: kruha i igara. Vjerujem da ste već pozivani da u tome sudjelujete. Svi ste slobodni i razboriti ljudi. Iskrena vjernika ne može s kupiti niti paketićima, niti zabavama nit bilo s čim što se nudi.

U Božićnom vremenu se blagoslivljaju obitelji. Kod onih kod kojih sam dolazio do sada doći ću i ove godine prema rasporedu kojeg ću naknado objaviti. Ukoliko ima onih koji su najprije u svojim glavama raščistili određene dvojbe, te sa svojim ukućanima, rodbinom i selom pa su se odvažili i žele blagoslov obitelji od zakonita svećenika kojeg je Crkva poslala u ovu župu vrlo rado ću se odazvati pozivu. Blagoslov obitelji je jedan od znakova očitovanja pripadnosti Kristu i njegovoj Crkvi. Vas, drage župljane, potičem da ostanete vjerni Kristu i Crkvi, ali isto tako da u duhu Sedam duhovnih djela milosrđa dvoumne savjetujete a ne im pametovati, neuke poučite a ne izrugivati njihovo neznanje, grješnika prekoriti ali ne osuđivati, uvrijede nanesene oprostiti a ne ih zlopamtiti, nepravdu strpljivo podnositi a ne milo za drago vraćati. Ovakvo ponašanje unosi mir i trajnu radost u srca onih koji tako postupaju. I da, teško je to, nije lako ali je spasonosno.

Općina Čitluk pokrenula je projekt prikupljanja dostupnih materijala za monografiju o stradalima u I. i II. svjetskom ratu, domovinskom ratu i poraćima. Predsjednici mjesnih zajednica i članovi vijeća mjesnih zajednica kroz ove dane će poći po obiteljima kako bi popunili obrasce sa što točnijim podatcima. Molim vas budite susretljivi i strpljivi.

************************************************

TREĆA NEDJELJA DOŠAŠĆA, 15. – 22. 12. 2019.

Sljedeća nedjelja je Četvrta nedjelja došašća. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

U ponedjeljak, tj. sutra, ispovijed je starih, bolesnih i nemoćnih s početkom u 9 sati za Tepačko Polje, Tepčiće, Dobro Selo i Slipčiće.

U utorak je ispovijed starih, bolesnih i nemoćnih s početkom u 9 sati za Vidoviće.

U srijedu je proba pjevanja u 20 sati.

U četvrtak je božićna ispovijed za našu župu u 16 sati. Nakon toga će uslijediti sveta misa.

U subotu neće biti vjeronauk do početka školske godine.

Prostor za dvoranu smo zatvorili. Radovi su koštali 7 000, – KM. Koliko ste još u mogućnost molim vas da novčanim prilozima pomognete koliko tko može.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Leo Miloš, Josip Doko, Ivan Vidović, Kristijan Doko, Adriano Blažević, Domagoj Vidović, Gabriel Doko.

Pretplatnika za Crkvu na kamenu u 2019. godini bilo je 40 župljana, u 2018. godini 25, u 2017. godini 27, u 2016. godini 30, u 2015. godini 30, u 2014. godini 29, u 2013. godini 31 pretplatnik. To možete učiniti ovdje u uredu sve tamo do polovice siječnja. Pretplata je ostala ista tj. 30,- KM.

U Božićnom vremenu se blagoslivljaju obitelji. Kod onih kod kojih sam dolazio do sada doći ću i ove godine prema rasporedu kojeg ću naknado objaviti. Ukoliko ima onih koji su najprije u svojim glavama raščistili određene dvojbe, te sa svojim ukućanima, rodbinom i selom pa su se odvažili i žele blagoslov obitelji od zakonita svećenika kojeg je Crkva poslala u ovu župu vrlo rado ću se odazvati pozivu. Blagoslov obitelji je jedan od znakova očitovanja pripadnosti Kristu i njegovoj Crkvi. Vas, drage župljane, potičem da ostanete vjerni Kristu i Crkvi, ali isto tako da u duhu Sedam duhovnih djela milosrđa dvoumne savjetujete a ne im pametovati, neuke poučite a ne izrugivati njihovo neznanje, grješnika prekoriti ali ne osuđivati, uvrijede nanesene oprostiti a ne ih zlopamtiti, nepravdu strpljivo podnositi a ne milo za drago vraćati. Ovakvo ponašanje unosi mir i trajnu radost u srca onih koji tako postupaju. I da, teško je to, nije lako ali je spasonosno.

Raspored svetih Misa je na oglasnoj ploči i na web-stranici župe.

DRUGA NEDJELJA DOŠAŠĆA, 8. – 15. 12. 2019.

Sljedeća nedjelja je Treća nedjelja došašća i Nedjelja Caritasa. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati. Te nedjelje sva milostinja će se prikupljati za Caritas.

Sutra, u ponedjeljak, slavi se svetkovina Bezgrješnog začeća blažene Djevice Marije.

U ponedjeljak je sastanak animatora u 19 sati.

Sljedeću srijedu, petak i subotu su kvatre. To su osobiti dani u kojima se Crkva od davnine, prateći ciklus godišnjih doba, posvećuje molitvama, djelima pokore i ljubavi, i to na velike nakane Crkve i svijeta. Ove zimske posvećene su kršćanskoj dobrotvornosti i zahvali Bogu za njegova dobročinstva

U srijedu je proba pjevanja u 20 sati.

U subotu vjeronauk prema ustaljenom rasporedu

Prostor za dvoranu smo zatvorili. Radovi su koštali 7 000, – KM. Koliko ste još u mogućnost molim vas da novčanim prilozima pomognete koliko tko može.

Stigao je novi broj Crkva na kamenu. Molim pretplatnike da preuzmu svoje brojeve.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Ivano Blažević, Ivan Blažević, Rikardo Doko, Noa Martinović, Ivan Doko, Martin Vidović i Franjo Miloš.

***********************************************

PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA, 1. – 8. 12. 2019.

Sljedeća nedjelja je Druga nedjelja došašća. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

Od sutra započinju zornice. Svete mise bit će u 6 sati ujutro.

U ponedjeljak je sastanak animatora u 19 sati.

U srijedu je proba pjevanja u 20 sati.

U subotu vjeronauk prema ustaljenom rasporedu

Budući da nam kronično nedostaje prostora za župne aktivnosti odlučio sam zatvoriti prostor iza župne kuće gdje bi mogla biti mala dvorana koja bi zadovoljila naše potrebe. Gradnja župne dvorane u ovom trenutku ne čini mi se smislenom. Stoga vas molim da novčanim prilozima pomognete koliko tko može.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Filip Doko, Luka Doko, Antonio Ivanković, Petar Vidović, Luka Vidović i Ivano Miloš.

33. NEDJELJA KROZ GODINU, 17. – 24. 11. 2019.

Sljedeća nedjelja je svetkovina Isus Krist, Kralj svega stvorenja. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

U ponedjeljak, sutra, sastanak animatora u 19:30 sati.

U srijedu je proba pjevanja u 20 sati.

U subotu vjeronauk prema ustaljenom rasporedu

Budući da nam kronično nedostaje prostora za župne aktivnosti odlučio sam zatvoriti prostor iza župne kuće gdje bi mogla biti mala dvorana koja bi zadovoljila naše potrebe. Gradnja župne dvorane u ovom trenutku ne čini mi se smislenom. Stoga vas molim da novčanim prilozima pomognete koliko tko može.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Josip Doko, Kristijan Doko, Leo Miloš, Adriano Blažević, Ivan Vidović, Domagoj Vidović, Gabriel Doko.

31. NEDJELJA KROZ GODINU, 3. – 10. 11. 2019.

Sljedeća nedjelja je Trideset i druga nedjelja kroz godinu. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

U ponedjeljak, sutra, sastanak animatora u 19:30 sati.

U srijedu je proba pjevanja u 20 sati.

U subotu vjeronauk prema ustaljenom rasporedu

Budući da nam kronično nedostaje prostora za župne aktivnosti odlučio sam zatvoriti prostor iza župne kuće gdje bi mogla biti mala dvorana koja bi zadovoljila naše potrebe. Gradnja župne dvorane u ovom trenutku ne čini mi se smislenom. Stoga vas molim da novčanim prilozima pomognete koliko tko može.

30. NEDJELJA KROZ GODINU, 27. 10. – 3. 11. 2019.

Sljedeća nedjelja je Trideset i prva nedjelja kroz godinu – prva nedjelja u mjesecu. Sveta Misa je na Slipčićima u 9 sati a na Crkvinama u 10 sati.

U ponedjeljak ispovijed starih, bolesnih i nemoćnih u Tepačkom Polju, Tepčićima, Dobrom Selu i Slipčićima s početkom u 9 sati.

U utorak ispovijed starih, bolesnih i nemoćnih na Vidovićima s početkom u 9 sati.

U srijedu je proba pjevanja u 20 sati.

U petak na Svi svete mise su prema sljedećem rasporedu: u 11 sati misa na Slipčićima, u 13 sati na Oborinama a u 15 sati na Crkvinama.

U subotu, na Dušni dan, mise su na Goloj Kosi u 11 sati i na Dobrom Selu u 12 sati.

U subotu neće biti vjeronauka.

Budući da nam kronično nedostaje prostora za župne aktivnosti odlučio sam zatvoriti prostor iza župne kuće gdje bi mogla biti mala dvorana koja bi zadovoljila naše potrebe. Gradnja župne dvorane u ovom trenutku ne čini mi se smislenom. Stoga vas molim da novčanim prilozima pomognete koliko tko može.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Pero Blažević, Dalibor Doko, Emanuel Doko, Ivano Doko, Tin Martinović, Petar Pehar i Marko Brkić.

29. NEDJELJA KROZ GODINU, 20. – 27. 10. 2019.

Sljedeća nedjelja je Trideseta nedjelja kroz godinu. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

Sastanak animatora je u ponedjeljak tj. sutra u 19:30 sati.

U srijedu je proba pjevanja u 20 sati.

U subotu vjeronauk prema ustaljenom rasporedu.

Budući da nam kronično nedostaje prostora za župne aktivnosti odlučio sam zatvoriti prostor iza župne kuće gdje bi mogla biti mala dvorana koja bi zadovoljila naše potrebe. Gradnja župne dvorane u ovom trenutku ne čini mi se smislenom. Stoga vas molim da novčanim prilozima pomognete koliko tko može.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Leo Miloš, Adriano Blažević, Kristijan Doko, Ivan Vidović, Josip Doko, Domagoj Vidović i Gabriel Doko.

 

28. NEDJELJA KROZ GODINU, 13. – 20. 10. 2019.

Sljedeća nedjelja je Dvadeset i devet nedjelja kroz godinu i svjetski dan misija – misijska nedjelja. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati. Tog dana milostinja će se prikupljati za misije.

U srijedu je proba pjevanja u 20 sati.

U subotu neće biti župnog vjeronauka.

U subotu 19. listopada naš broćanski dekanat putuju u posjet banjalučkom dekanatu. Polazak je s Crkvina u 3:45 ujutro. Još je danas (nedjelju) moguće prijaviti se za to hodočašće.

Budući da nam kronično nedostaje prostora za župne aktivnosti odlučio sam zatvoriti prostor iza župne kuće gdje bi mogla biti mala dvorana koja bi zadovoljila naše potrebe. Gradnja župne dvorane u ovom trenutku ne čini mi se smislenom. Stoga vas molim da novčanim prilozima pomognete koliko tko može.

 

27. NEDJELJA KROZ GODINU, 6. – 13. 10. 2019.

Sljedeća nedjelja je Dvadeset i osma nedjelja kroz godinu. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

Sutra, tj. ponedjeljak 7. listopada, slavi se spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice. Spomendan je to na čast Blaženoj Djevici Mariji koja je svojim zagovorom u pomorskoj bitci kod Lepanta osigurala pobjedu kršćana nad invazivnim osmanlijama. O tome možete više pročitati u novom broju Crkve na kamenu.

U srijedu je proba pjevanja u 20 sati.

U subotu vjeronauk prema sljedećem rasporedu kojeg imate i na oglasnoj ploči i na web stranici naše župe:

9:00 3., 4., 5., i 6. razred

9:45 ministranstki susret i proba zbora

10:30 7., 8., 9. razred i prvi srednje (9. i 1. srednje = krizmanici)

Na susretu dekana Vrhbosanske metropolije dana 19. travnja 2019. godine radi bolje međubiskupijske, dekanatske i župne suradnje odlučeno je da svaki dekanat dobije partnerski dekanat u nekoj drugoj biskupiji. Broćanski dekanat je dobio za partnerski dekanat Banjalučki dekanat. Na patron župe sv. Ivana Krstitelja – Glavosijek banjalučki dekan don Žarko Vladislav Ošap predvodio je svetu misu i to je bila prigoda da se župnici broćanskog dekanata s njim susretnu i dogovore daljnju suradnju. Dogovoreno je, kao prvi korak, dekanatsko hodočašće u Banja Luku 19. listopada ove godine. Prijave za to hodočašće primamo do 10. listopada 2019. godine. Okvirna cijena bila bi 40,- KM po osobi. Kod prijave molim odmah izvršiti uplatu.

Budući da nam kronično nedostaje prostora za župne aktivnosti odlučio sam zatvoriti prostor iza župne kuće gdje bi mogla biti mala dvorana koja bi zadovoljila naše potrebe. Gradnja župne dvorane u ovom trenutku ne čini mi se smislenom. Stoga vas molim da novčanim prilozima pomognete koliko tko može.

Stigao je novi broj Crkve na kamenu. Pretplatnici preuzmite svoj broj. Ima i nekoliko slobodnih brojeva pa tko želi može uzeti.

U sljedeću nedjelju čitaju: Iva Doko, Mate Šaravanja, Anamarija Marković.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Luka Doko, Filip Doko, Antonio Ivanković, Petar Vidović, Luka Vidović, Ivano Miloš.

26. NEDJELJA KROZ GODINU, 29. 9. – 6. 10. 2019.

Sljedeća nedjelja je Dvadeset i sedma nedjelja kroz godinu i prva nedjelja u mjesecu. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 8 sati a na Slipčićima u 9 sati.

U sljedeću nedjelju je hodočašće i sveta misa kod Jelina groba na Krivodolu. Sveta misa je u 11 sati. Zato te nedjelje će sveta misa biti ovdje u 8 sati.

Od utorka će u 18 sati biti listopadska pobožnost kad god je večernja misa.

U srijedu neće biti probe pjevanja.

Sljedeći petak je prvi petak u mjesecu. Pobožnost prvog petka i mogućnost ispovijedi je u 17:30 sati a nakon toga je sveta misa.

U subotu vjeronauk prema sljedećem rasporedu kojeg imate i na oglasnoj ploči i na web stranici naše župe:

9:00 3., 4., 5., i 6. razred

9:45 ministranstki susret i proba zbora

10:30 7., 8., 9. razred i prvi srednje (9. i 1. srednje = krizmanici)

Na susretu dekana Vrhbosanske metropolije dana 19. travnja 2019. godine radi bolje međubiskupijske, dekanatske i župne suradnje odlučeno je da svaki dekanat dobije partnerski dekanat u nekoj drugoj biskupiji. Broćanski dekanat je dobio za partnerskog dekanata Banjalučki dekanat. Na patron župe sv. Ivana Krstitelja – Glavosijek banjalučki dekan don Žarko Vladislav Ošap predvodio je svetu misu i to je bila prigoda da se župnici broćanskog dekanata s njim susretnu i dogovore daljnju suradnju. Dogovoreno je, kao prvi korak, dekanatsko hodočašće u Banja Luku 19. listopada ove godine. Prijave za to hodočašće primamo do 10. listopada 2019. godine. Okvirna cijena bi bila 36,- KM po osobi. Kod prijave molim odmah izvršiti uplatu.

U sljedeću nedjelju čitaju: Rikardo Doko, Klara Marković i Magdalena Doko

U sljedeću nedjelju ministriraju: Dalibor Doko, Emanuel Doko, Tin Martinović, Ivano Doko, Pero Blažević, Petar Pehar, Marko Brkić.

U prošlom tjednu preminula je Mara Raspudić i pokopana je na groblju Crkvine. Za pokoj njezine duše i svih vjernih izmolit ćemo: Oče naš…, Zdravo Marijo…, Slava Ocu…, Pokoj vječni…

 

25. NEDJELJA KROZ GODINU, 22. – 27. 9. 2019

Sljedeća nedjelja je Dvadeset i šesta nedjelja kroz godinu. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

U srijedu u 20:30 sati proba pjevanja.

Na susretu dekana Vrhbosanske metropolije dana 19. travnja 2019. godine radi bolje međubiskupijske, dekanatske i župne suradnje odlučeno je da svaki dekanat dobije partnerski dekanat u nekoj drugoj biskupiji. Broćanski dekanat je dobio za partnerskog dekanata Banjalučki dekanat. Na patron župe sv. Ivana Krstitelja – Glavosijek banjalučki dekan don Žarko Vladislav Ošap predvodio je svetu misu i to je bila prigoda da se župnici broćanskog dekanata s njim susretnu i dogovore daljnju suradnju. Dogovoreno je, kao prvi korak, dekanatsko hodočašće u Banja Luku 19. listopada ove godine. Prijave za to hodočašće primamo do 10. listopada 2019. godine. Okvirna cijena bi bila 36,- KM po osobi. Kod prijave molim odmah izvršiti uplatu.

Autobus za Šibenik je popunjen. Polazak će biti 23. rujna u 11:45 sati s Crkvina ispred naše crkve.

U sljedeću nedjelju čitaju: Nika Miletić, Paula Pehar, Anđela Doko.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Ivan Vidović, Kristijan Doko, Josip Doko, Leo Miloš, Adriano Blažević, Domagoj Vidović i Gabriel Doko.

24. NEDJELJA KROZ GODINU, 15. – 22. 9. 2019.

Sljedeća nedjelja je Dvadeset i peta nedjelja kroz godinu. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

U ponedjeljak susret animatora u 19:30.

U srijedu u 20:30 sati proba pjevanja.

U subotu vjeronauk prema sljedećem rasporedu:
9:00 3., 4., 5., i 6. razred
9:45 ministranstki susret i proba zbora
10:30 7., 8., 9. razred i prvi srednje (9. i 1. srednje = krizmanici)

Na susretu dekana Vrhbosanske metropolije dana 19. travnja 2019. godine radi bolje međubiskupijske, dekanatske i župne suradnje odlučeno je da svaki dekanat dobije partnerski dekanat u nekoj drugoj biskupiji. Broćanski dekanat je dobio za partnerskog dekanata Banjalučki dekanat. Na patron župe sv. Ivana Krstitelja – Glavosijek banjalučki dekan don Žarko Vladislav Ošap predvodio je svetu misu i to je bila prigoda da se župnici broćanskog dekanata s njim susretnu i dogovore daljnju suradnju. Dogovoreno je, kao prvi korak, dekanatsko hodočašće u Banja Luku 19. listopada ove godine. Prijave za to hodočašće primamo do 10. listopada 2019. godine. Okvirna cijena bi bila 36,- KM po osobi. Kod prijave molim odmah izvršiti uplatu.

Autobus za Šibenik je popunjen. Polazak će biti 23. rujna u 11:45 sati.

U srijedu, petak i subotu su kvatreni dan. Kvatre, latinski quatuor tempora – četiri vremena, jesu osobiti dani u kojima se Crkva od davnine, prateći ciklus godišnjih doba, posvećuje molitvama, djelima pokore i ljubavi, i to na velike nakane Crkve i svijeta. Jesenske kvatre, poslije blagdana Uzvišenja svetog križa, imaju nakanu za svećenička i redovnička zvanja te za kršćansku izgradnju mladeži.

U sljedeću nedjelju čitaju: Nika Miletić, Paula Pehar, Antea Soče.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Noa Martinović, Rikardo Doko, Ivan Blažević, Ivano Blažević, Ivan Doko.

 

23. NEDJELJA KROZ GODINU, 8. – 15. 9. 2019.

Sljedeća nedjelja je Dvadeset i četvrta nedjelja kroz godinu. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 1000 sati.

U srijedu u 20:30 sati proba pjevanja.

U subotu vjeronauk za sve vjeroučenike je u 10 sati.

U subotu na blagdan Uzvišenja svetog križa naš biskup Ratko Perić proslavit će 50 godina od svećeničkog ređenja. Svečana akademija će biti u 16 sati, a sveta misa u 18 sati u mostarskoj katedrali. Molim sve koji mogu da pođu.

Autobus za Šibenik je popunjen. Polazak će biti 23. rujna u 11:45 sati.

 

22. NEDJELJA KROZ GODINU, 1. – 8. 9. 2019.

Sljedeća nedjelja je dvadeset treća nedjelja kroz godinu. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

U srijedu u 20:30 sati proba pjevanja. Župnik šibenske katedrala don Krešimir Mateša pozvao nas je da predvodimo i pjevamo jedan dan devetnice sv. Mihovilu, tj. 23. rujna. Sv. Mihovil je zaštitnik šibenske biskupije. Zamolio bih sve stare članove zbora i one nove koji se žele priključiti da se probama pripremimo za misu u šibenskoj katedrali 23. rujna u 19 sati. Isto tako župnik šibenske katedrale je napomenuo da pođe štoviše naših vjernika kao hodočasnici autobusom. Nakon mise možete se u uredu prijaviti za hodočašće.

Sljedeći je petak prvi u mjesecu i uz njega se vežu pobožnosti devet prvih petka u mjesecu posvećenih Presvetom Srcu Isusovu. U 17. stoljeću Isus se ukazivao svetoj Margareti Mariji Alacoque sa željom da ona proširi pobožnost štovanja njegovog Presvetog Srca. Isus je svetoj Margareti izrazio želju da ga primamo u svetoj pričesti svaki prvi petak u mjesecu s nakanom da mu pružimo zadovoljštinu za sve uvrede, nemarnosti i prijezir što mu ljudi nanose u Presvetom sakramentu. Inače, u to je vrijeme pričešćivanje vjernika laika bila rijetkost. Dakle, da bismo izvršili ovu pobožnost potrebno je svaki prvi petak u mjesecu, kroz devet mjeseci ići na Svetu Misu i pričestiti se s nakanom čašćenja Presvetog Srca Isusova i da učinimo zadovoljštinu za sva nepoštovanja ljudi prema Presvetom sakramentu. Početak devetnice može biti bilo koji mjesec u godini. U našoj župi započinjemo prvim petkom rujna i završavamo u svibnju. Preporuča se ispovijed na prvi petak i pričest pod misom. No, nije nužno ispovjediti se baš taj dan ako smo to učinili ranije, osim ako više nismo u stanju milosti.

U subotu će biti sastanak za roditelje svih vjeroučenika u 20 sati. Molim da bar jedan roditelj dođe na sastanak.

Centar za socijalni rad općine Čitluk obavještava o reviziji dodataka na djecu. Obavijest imate na oglasnoj ploči pa sve zainteresirane molim da pročitaju.

U akciji “Misijska vozila" prikupili smo 477,45 KM koji su uplaćeni Nacionalnoj upravi papinskih misijiskih djela u BiH sa sjedištem u Sarajevu.

SVETA OBITELJ ISUSA, MARIJE I JOSIPA

Sljedeća nedjelja je Druga nedjelja po Božiću. Svete Mise su na Slipčićima u 9 sati a ovdje na Crkvinama u 10 sati.

U ponedjeljak, 30 prosinca, s početkom u 9 sati blagoslov obitelji u Maloševićima počevši od Bune, i Tepačko Polje.

U utorak, 31. prosinca, blagoslov obitelji na Dobrom Selu s početkom u 9 sati počevši od Brkića.

U utorak, na staru godinu, u 18 sati bit će misa zahvalnica na kraju ove kalendarske godine.

Na Novu godinu tj. u srijedu misa će biti ovdje u 10 sati.

U četvrtak, 2. siječnja, s početkom u 9 sati blagoslov obitelji na Vidovićima od Markovića, Doke do Zdravka Doke.

U petak, 3. siječnja, blagoslov obitelji na Vidovićima s početkom u 9 sati od ob. Zec do Pehara i Martinovića.

U subotu, 4. siječnja, blagoslov obitelji na Slipčićima počevši od Smrduše.

Molim pretplatite se za Crkvu na kamenu. Pretplata je ostala ista tj. 30,- KM.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Ivan Blažević, Ivano Blažević, Noa Martinović, Rikardo Doko, Ivan Doko, Franjo Miloš i Martin Vidović.

Raspored svetih Misa je na oglasnoj ploči i na web-stranici župe.

************************************************

ČETVRTA NEDJELJA DOŠAŠĆA, 22. – 24. 12. 2019. I BOŽIĆNO VRIJEME OD 25. – 29. 12. 2019.

Polnoćka je u utorak/srijedu točno u ponoća. Mise na sam dan Božića su na Slipčićima u 10 sati a ovdje na Crkvinama u 11 sati.

U četvrtak, na Stipandan misa je ovdje u 10 sati.

U petak, na Ivandan, sveta misa je ovdje u 10 sati. Tada ću započeti s blagoslovom obitelji i to na Tepčićima nakon mise.

U subotu, na blagdan Nevine dječice, sveta misa je na Oborinama je u 11 sati.

U nedjelju, na blagdan Svete obitelji Isusa, Marije i Josipa, svete mise su ovdje u 10 sati, na Dobrom Selu u 11 sati.

Vjeronauka neće biti do početka drugog polugodišta.

Zamolio bih ministrante kako budu dolazili na mise kroz ove velike dane neka dođu ministrirati. Roditelji potaknite djecu a ne da ih moram određivati za ove velike dane.

Prostor za dvoranu smo zatvorili. Radovi su koštali 7 000, – KM. Koliko ste još u mogućnost molim vas da novčanim prilozima pomognete koliko tko može.

Molim pretplatite se za Crkvu na kamenu. Pretplata je ostala ista tj. 30,- KM.

Ovih Božićnih dana imat ćete na terenu župe ostvarivanje starorimske kupovine ljudi: kruha i igara. Vjerujem da ste već pozivani da u tome sudjelujete. Svi ste slobodni i razboriti ljudi. Iskrena vjernika ne može s kupiti niti paketićima, niti zabavama nit bilo s čim što se nudi.

U Božićnom vremenu se blagoslivljaju obitelji. Kod onih kod kojih sam dolazio do sada doći ću i ove godine prema rasporedu kojeg ću naknado objaviti. Ukoliko ima onih koji su najprije u svojim glavama raščistili određene dvojbe, te sa svojim ukućanima, rodbinom i selom pa su se odvažili i žele blagoslov obitelji od zakonita svećenika kojeg je Crkva poslala u ovu župu vrlo rado ću se odazvati pozivu. Blagoslov obitelji je jedan od znakova očitovanja pripadnosti Kristu i njegovoj Crkvi. Vas, drage župljane, potičem da ostanete vjerni Kristu i Crkvi, ali isto tako da u duhu Sedam duhovnih djela milosrđa dvoumne savjetujete a ne im pametovati, neuke poučite a ne izrugivati njihovo neznanje, grješnika prekoriti ali ne osuđivati, uvrijede nanesene oprostiti a ne ih zlopamtiti, nepravdu strpljivo podnositi a ne milo za drago vraćati. Ovakvo ponašanje unosi mir i trajnu radost u srca onih koji tako postupaju. I da, teško je to, nije lako ali je spasonosno.

Općina Čitluk pokrenula je projekt prikupljanja dostupnih materijala za monografiju o stradalima u I. i II. svjetskom ratu, domovinskom ratu i poraćima. Predsjednici mjesnih zajednica i članovi vijeća mjesnih zajednica kroz ove dane će poći po obiteljima kako bi popunili obrasce sa što točnijim podatcima. Molim vas budite susretljivi i strpljivi.

************************************************

TREĆA NEDJELJA DOŠAŠĆA, 15. – 22. 12. 2019.

Sljedeća nedjelja je Četvrta nedjelja došašća. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

U ponedjeljak, tj. sutra, ispovijed je starih, bolesnih i nemoćnih s početkom u 9 sati za Tepačko Polje, Tepčiće, Dobro Selo i Slipčiće.

U utorak je ispovijed starih, bolesnih i nemoćnih s početkom u 9 sati za Vidoviće.

U srijedu je proba pjevanja u 20 sati.

U četvrtak je božićna ispovijed za našu župu u 16 sati. Nakon toga će uslijediti sveta misa.

U subotu neće biti vjeronauk do početka školske godine.

Prostor za dvoranu smo zatvorili. Radovi su koštali 7 000, – KM. Koliko ste još u mogućnost molim vas da novčanim prilozima pomognete koliko tko može.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Leo Miloš, Josip Doko, Ivan Vidović, Kristijan Doko, Adriano Blažević, Domagoj Vidović, Gabriel Doko.

Pretplatnika za Crkvu na kamenu u 2019. godini bilo je 40 župljana, u 2018. godini 25, u 2017. godini 27, u 2016. godini 30, u 2015. godini 30, u 2014. godini 29, u 2013. godini 31 pretplatnik. To možete učiniti ovdje u uredu sve tamo do polovice siječnja. Pretplata je ostala ista tj. 30,- KM.

U Božićnom vremenu se blagoslivljaju obitelji. Kod onih kod kojih sam dolazio do sada doći ću i ove godine prema rasporedu kojeg ću naknado objaviti. Ukoliko ima onih koji su najprije u svojim glavama raščistili određene dvojbe, te sa svojim ukućanima, rodbinom i selom pa su se odvažili i žele blagoslov obitelji od zakonita svećenika kojeg je Crkva poslala u ovu župu vrlo rado ću se odazvati pozivu. Blagoslov obitelji je jedan od znakova očitovanja pripadnosti Kristu i njegovoj Crkvi. Vas, drage župljane, potičem da ostanete vjerni Kristu i Crkvi, ali isto tako da u duhu Sedam duhovnih djela milosrđa dvoumne savjetujete a ne im pametovati, neuke poučite a ne izrugivati njihovo neznanje, grješnika prekoriti ali ne osuđivati, uvrijede nanesene oprostiti a ne ih zlopamtiti, nepravdu strpljivo podnositi a ne milo za drago vraćati. Ovakvo ponašanje unosi mir i trajnu radost u srca onih koji tako postupaju. I da, teško je to, nije lako ali je spasonosno.

Raspored svetih Misa je na oglasnoj ploči i na web-stranici župe.

DRUGA NEDJELJA DOŠAŠĆA, 8. – 15. 12. 2019.

Sljedeća nedjelja je Treća nedjelja došašća i Nedjelja Caritasa. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati. Te nedjelje sva milostinja će se prikupljati za Caritas.

Sutra, u ponedjeljak, slavi se svetkovina Bezgrješnog začeća blažene Djevice Marije.

U ponedjeljak je sastanak animatora u 19 sati.

Sljedeću srijedu, petak i subotu su kvatre. To su osobiti dani u kojima se Crkva od davnine, prateći ciklus godišnjih doba, posvećuje molitvama, djelima pokore i ljubavi, i to na velike nakane Crkve i svijeta. Ove zimske posvećene su kršćanskoj dobrotvornosti i zahvali Bogu za njegova dobročinstva

U srijedu je proba pjevanja u 20 sati.

U subotu vjeronauk prema ustaljenom rasporedu

Prostor za dvoranu smo zatvorili. Radovi su koštali 7 000, – KM. Koliko ste još u mogućnost molim vas da novčanim prilozima pomognete koliko tko može.

Stigao je novi broj Crkva na kamenu. Molim pretplatnike da preuzmu svoje brojeve.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Ivano Blažević, Ivan Blažević, Rikardo Doko, Noa Martinović, Ivan Doko, Martin Vidović i Franjo Miloš.

***********************************************

PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA, 1. – 8. 12. 2019.

Sljedeća nedjelja je Druga nedjelja došašća. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

Od sutra započinju zornice. Svete mise bit će u 6 sati ujutro.

U ponedjeljak je sastanak animatora u 19 sati.

U srijedu je proba pjevanja u 20 sati.

U subotu vjeronauk prema ustaljenom rasporedu

Budući da nam kronično nedostaje prostora za župne aktivnosti odlučio sam zatvoriti prostor iza župne kuće gdje bi mogla biti mala dvorana koja bi zadovoljila naše potrebe. Gradnja župne dvorane u ovom trenutku ne čini mi se smislenom. Stoga vas molim da novčanim prilozima pomognete koliko tko može.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Filip Doko, Luka Doko, Antonio Ivanković, Petar Vidović, Luka Vidović i Ivano Miloš.

33. NEDJELJA KROZ GODINU, 17. – 24. 11. 2019.

Sljedeća nedjelja je svetkovina Isus Krist, Kralj svega stvorenja. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

U ponedjeljak, sutra, sastanak animatora u 19:30 sati.

U srijedu je proba pjevanja u 20 sati.

U subotu vjeronauk prema ustaljenom rasporedu

Budući da nam kronično nedostaje prostora za župne aktivnosti odlučio sam zatvoriti prostor iza župne kuće gdje bi mogla biti mala dvorana koja bi zadovoljila naše potrebe. Gradnja župne dvorane u ovom trenutku ne čini mi se smislenom. Stoga vas molim da novčanim prilozima pomognete koliko tko može.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Josip Doko, Kristijan Doko, Leo Miloš, Adriano Blažević, Ivan Vidović, Domagoj Vidović, Gabriel Doko.

31. NEDJELJA KROZ GODINU, 3. – 10. 11. 2019.

Sljedeća nedjelja je Trideset i druga nedjelja kroz godinu. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

U ponedjeljak, sutra, sastanak animatora u 19:30 sati.

U srijedu je proba pjevanja u 20 sati.

U subotu vjeronauk prema ustaljenom rasporedu

Budući da nam kronično nedostaje prostora za župne aktivnosti odlučio sam zatvoriti prostor iza župne kuće gdje bi mogla biti mala dvorana koja bi zadovoljila naše potrebe. Gradnja župne dvorane u ovom trenutku ne čini mi se smislenom. Stoga vas molim da novčanim prilozima pomognete koliko tko može.

30. NEDJELJA KROZ GODINU, 27. 10. – 3. 11. 2019.

Sljedeća nedjelja je Trideset i prva nedjelja kroz godinu – prva nedjelja u mjesecu. Sveta Misa je na Slipčićima u 9 sati a na Crkvinama u 10 sati.

U ponedjeljak ispovijed starih, bolesnih i nemoćnih u Tepačkom Polju, Tepčićima, Dobrom Selu i Slipčićima s početkom u 9 sati.

U utorak ispovijed starih, bolesnih i nemoćnih na Vidovićima s početkom u 9 sati.

U srijedu je proba pjevanja u 20 sati.

U petak na Svi svete mise su prema sljedećem rasporedu: u 11 sati misa na Slipčićima, u 13 sati na Oborinama a u 15 sati na Crkvinama.

U subotu, na Dušni dan, mise su na Goloj Kosi u 11 sati i na Dobrom Selu u 12 sati.

U subotu neće biti vjeronauka.

Budući da nam kronično nedostaje prostora za župne aktivnosti odlučio sam zatvoriti prostor iza župne kuće gdje bi mogla biti mala dvorana koja bi zadovoljila naše potrebe. Gradnja župne dvorane u ovom trenutku ne čini mi se smislenom. Stoga vas molim da novčanim prilozima pomognete koliko tko može.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Pero Blažević, Dalibor Doko, Emanuel Doko, Ivano Doko, Tin Martinović, Petar Pehar i Marko Brkić.

29. NEDJELJA KROZ GODINU, 20. – 27. 10. 2019.

Sljedeća nedjelja je Trideseta nedjelja kroz godinu. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

Sastanak animatora je u ponedjeljak tj. sutra u 19:30 sati.

U srijedu je proba pjevanja u 20 sati.

U subotu vjeronauk prema ustaljenom rasporedu.

Budući da nam kronično nedostaje prostora za župne aktivnosti odlučio sam zatvoriti prostor iza župne kuće gdje bi mogla biti mala dvorana koja bi zadovoljila naše potrebe. Gradnja župne dvorane u ovom trenutku ne čini mi se smislenom. Stoga vas molim da novčanim prilozima pomognete koliko tko može.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Leo Miloš, Adriano Blažević, Kristijan Doko, Ivan Vidović, Josip Doko, Domagoj Vidović i Gabriel Doko.

 

28. NEDJELJA KROZ GODINU, 13. – 20. 10. 2019.

Sljedeća nedjelja je Dvadeset i devet nedjelja kroz godinu i svjetski dan misija – misijska nedjelja. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati. Tog dana milostinja će se prikupljati za misije.

U srijedu je proba pjevanja u 20 sati.

U subotu neće biti župnog vjeronauka.

U subotu 19. listopada naš broćanski dekanat putuju u posjet banjalučkom dekanatu. Polazak je s Crkvina u 3:45 ujutro. Još je danas (nedjelju) moguće prijaviti se za to hodočašće.

Budući da nam kronično nedostaje prostora za župne aktivnosti odlučio sam zatvoriti prostor iza župne kuće gdje bi mogla biti mala dvorana koja bi zadovoljila naše potrebe. Gradnja župne dvorane u ovom trenutku ne čini mi se smislenom. Stoga vas molim da novčanim prilozima pomognete koliko tko može.

 

27. NEDJELJA KROZ GODINU, 6. – 13. 10. 2019.

Sljedeća nedjelja je Dvadeset i osma nedjelja kroz godinu. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

Sutra, tj. ponedjeljak 7. listopada, slavi se spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice. Spomendan je to na čast Blaženoj Djevici Mariji koja je svojim zagovorom u pomorskoj bitci kod Lepanta osigurala pobjedu kršćana nad invazivnim osmanlijama. O tome možete više pročitati u novom broju Crkve na kamenu.

U srijedu je proba pjevanja u 20 sati.

U subotu vjeronauk prema sljedećem rasporedu kojeg imate i na oglasnoj ploči i na web stranici naše župe:

9:00 3., 4., 5., i 6. razred

9:45 ministranstki susret i proba zbora

10:30 7., 8., 9. razred i prvi srednje (9. i 1. srednje = krizmanici)

Na susretu dekana Vrhbosanske metropolije dana 19. travnja 2019. godine radi bolje međubiskupijske, dekanatske i župne suradnje odlučeno je da svaki dekanat dobije partnerski dekanat u nekoj drugoj biskupiji. Broćanski dekanat je dobio za partnerski dekanat Banjalučki dekanat. Na patron župe sv. Ivana Krstitelja – Glavosijek banjalučki dekan don Žarko Vladislav Ošap predvodio je svetu misu i to je bila prigoda da se župnici broćanskog dekanata s njim susretnu i dogovore daljnju suradnju. Dogovoreno je, kao prvi korak, dekanatsko hodočašće u Banja Luku 19. listopada ove godine. Prijave za to hodočašće primamo do 10. listopada 2019. godine. Okvirna cijena bila bi 40,- KM po osobi. Kod prijave molim odmah izvršiti uplatu.

Budući da nam kronično nedostaje prostora za župne aktivnosti odlučio sam zatvoriti prostor iza župne kuće gdje bi mogla biti mala dvorana koja bi zadovoljila naše potrebe. Gradnja župne dvorane u ovom trenutku ne čini mi se smislenom. Stoga vas molim da novčanim prilozima pomognete koliko tko može.

Stigao je novi broj Crkve na kamenu. Pretplatnici preuzmite svoj broj. Ima i nekoliko slobodnih brojeva pa tko želi može uzeti.

U sljedeću nedjelju čitaju: Iva Doko, Mate Šaravanja, Anamarija Marković.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Luka Doko, Filip Doko, Antonio Ivanković, Petar Vidović, Luka Vidović, Ivano Miloš.

26. NEDJELJA KROZ GODINU, 29. 9. – 6. 10. 2019.

Sljedeća nedjelja je Dvadeset i sedma nedjelja kroz godinu i prva nedjelja u mjesecu. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 8 sati a na Slipčićima u 9 sati.

U sljedeću nedjelju je hodočašće i sveta misa kod Jelina groba na Krivodolu. Sveta misa je u 11 sati. Zato te nedjelje će sveta misa biti ovdje u 8 sati.

Od utorka će u 18 sati biti listopadska pobožnost kad god je večernja misa.

U srijedu neće biti probe pjevanja.

Sljedeći petak je prvi petak u mjesecu. Pobožnost prvog petka i mogućnost ispovijedi je u 17:30 sati a nakon toga je sveta misa.

U subotu vjeronauk prema sljedećem rasporedu kojeg imate i na oglasnoj ploči i na web stranici naše župe:

9:00 3., 4., 5., i 6. razred

9:45 ministranstki susret i proba zbora

10:30 7., 8., 9. razred i prvi srednje (9. i 1. srednje = krizmanici)

Na susretu dekana Vrhbosanske metropolije dana 19. travnja 2019. godine radi bolje međubiskupijske, dekanatske i župne suradnje odlučeno je da svaki dekanat dobije partnerski dekanat u nekoj drugoj biskupiji. Broćanski dekanat je dobio za partnerskog dekanata Banjalučki dekanat. Na patron župe sv. Ivana Krstitelja – Glavosijek banjalučki dekan don Žarko Vladislav Ošap predvodio je svetu misu i to je bila prigoda da se župnici broćanskog dekanata s njim susretnu i dogovore daljnju suradnju. Dogovoreno je, kao prvi korak, dekanatsko hodočašće u Banja Luku 19. listopada ove godine. Prijave za to hodočašće primamo do 10. listopada 2019. godine. Okvirna cijena bi bila 36,- KM po osobi. Kod prijave molim odmah izvršiti uplatu.

U sljedeću nedjelju čitaju: Rikardo Doko, Klara Marković i Magdalena Doko

U sljedeću nedjelju ministriraju: Dalibor Doko, Emanuel Doko, Tin Martinović, Ivano Doko, Pero Blažević, Petar Pehar, Marko Brkić.

U prošlom tjednu preminula je Mara Raspudić i pokopana je na groblju Crkvine. Za pokoj njezine duše i svih vjernih izmolit ćemo: Oče naš…, Zdravo Marijo…, Slava Ocu…, Pokoj vječni…

 

25. NEDJELJA KROZ GODINU, 22. – 27. 9. 2019

Sljedeća nedjelja je Dvadeset i šesta nedjelja kroz godinu. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

U srijedu u 20:30 sati proba pjevanja.

Na susretu dekana Vrhbosanske metropolije dana 19. travnja 2019. godine radi bolje međubiskupijske, dekanatske i župne suradnje odlučeno je da svaki dekanat dobije partnerski dekanat u nekoj drugoj biskupiji. Broćanski dekanat je dobio za partnerskog dekanata Banjalučki dekanat. Na patron župe sv. Ivana Krstitelja – Glavosijek banjalučki dekan don Žarko Vladislav Ošap predvodio je svetu misu i to je bila prigoda da se župnici broćanskog dekanata s njim susretnu i dogovore daljnju suradnju. Dogovoreno je, kao prvi korak, dekanatsko hodočašće u Banja Luku 19. listopada ove godine. Prijave za to hodočašće primamo do 10. listopada 2019. godine. Okvirna cijena bi bila 36,- KM po osobi. Kod prijave molim odmah izvršiti uplatu.

Autobus za Šibenik je popunjen. Polazak će biti 23. rujna u 11:45 sati s Crkvina ispred naše crkve.

U sljedeću nedjelju čitaju: Nika Miletić, Paula Pehar, Anđela Doko.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Ivan Vidović, Kristijan Doko, Josip Doko, Leo Miloš, Adriano Blažević, Domagoj Vidović i Gabriel Doko.

24. NEDJELJA KROZ GODINU, 15. – 22. 9. 2019.

Sljedeća nedjelja je Dvadeset i peta nedjelja kroz godinu. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

U ponedjeljak susret animatora u 19:30.

U srijedu u 20:30 sati proba pjevanja.

U subotu vjeronauk prema sljedećem rasporedu:
9:00 3., 4., 5., i 6. razred
9:45 ministranstki susret i proba zbora
10:30 7., 8., 9. razred i prvi srednje (9. i 1. srednje = krizmanici)

Na susretu dekana Vrhbosanske metropolije dana 19. travnja 2019. godine radi bolje međubiskupijske, dekanatske i župne suradnje odlučeno je da svaki dekanat dobije partnerski dekanat u nekoj drugoj biskupiji. Broćanski dekanat je dobio za partnerskog dekanata Banjalučki dekanat. Na patron župe sv. Ivana Krstitelja – Glavosijek banjalučki dekan don Žarko Vladislav Ošap predvodio je svetu misu i to je bila prigoda da se župnici broćanskog dekanata s njim susretnu i dogovore daljnju suradnju. Dogovoreno je, kao prvi korak, dekanatsko hodočašće u Banja Luku 19. listopada ove godine. Prijave za to hodočašće primamo do 10. listopada 2019. godine. Okvirna cijena bi bila 36,- KM po osobi. Kod prijave molim odmah izvršiti uplatu.

Autobus za Šibenik je popunjen. Polazak će biti 23. rujna u 11:45 sati.

U srijedu, petak i subotu su kvatreni dan. Kvatre, latinski quatuor tempora – četiri vremena, jesu osobiti dani u kojima se Crkva od davnine, prateći ciklus godišnjih doba, posvećuje molitvama, djelima pokore i ljubavi, i to na velike nakane Crkve i svijeta. Jesenske kvatre, poslije blagdana Uzvišenja svetog križa, imaju nakanu za svećenička i redovnička zvanja te za kršćansku izgradnju mladeži.

U sljedeću nedjelju čitaju: Nika Miletić, Paula Pehar, Antea Soče.

U sljedeću nedjelju ministriraju: Noa Martinović, Rikardo Doko, Ivan Blažević, Ivano Blažević, Ivan Doko.

 

23. NEDJELJA KROZ GODINU, 8. – 15. 9. 2019.

Sljedeća nedjelja je Dvadeset i četvrta nedjelja kroz godinu. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 1000 sati.

U srijedu u 20:30 sati proba pjevanja.

U subotu vjeronauk za sve vjeroučenike je u 10 sati.

U subotu na blagdan Uzvišenja svetog križa naš biskup Ratko Perić proslavit će 50 godina od svećeničkog ređenja. Svečana akademija će biti u 16 sati, a sveta misa u 18 sati u mostarskoj katedrali. Molim sve koji mogu da pođu.

Autobus za Šibenik je popunjen. Polazak će biti 23. rujna u 11:45 sati.

 

22. NEDJELJA KROZ GODINU, 1. – 8. 9. 2019.

Sljedeća nedjelja je dvadeset treća nedjelja kroz godinu. Sveta Misa je ovdje na Crkvinama u 10 sati.

U srijedu u 20:30 sati proba pjevanja. Župnik šibenske katedrala don Krešimir Mateša pozvao nas je da predvodimo i pjevamo jedan dan devetnice sv. Mihovilu, tj. 23. rujna. Sv. Mihovil je zaštitnik šibenske biskupije. Zamolio bih sve stare članove zbora i one nove koji se žele priključiti da se probama pripremimo za misu u šibenskoj katedrali 23. rujna u 19 sati. Isto tako župnik šibenske katedrale je napomenuo da pođe štoviše naših vjernika kao hodočasnici autobusom. Nakon mise možete se u uredu prijaviti za hodočašće.

Sljedeći je petak prvi u mjesecu i uz njega se vežu pobožnosti devet prvih petka u mjesecu posvećenih Presvetom Srcu Isusovu. U 17. stoljeću Isus se ukazivao svetoj Margareti Mariji Alacoque sa željom da ona proširi pobožnost štovanja njegovog Presvetog Srca. Isus je svetoj Margareti izrazio želju da ga primamo u svetoj pričesti svaki prvi petak u mjesecu s nakanom da mu pružimo zadovoljštinu za sve uvrede, nemarnosti i prijezir što mu ljudi nanose u Presvetom sakramentu. Inače, u to je vrijeme pričešćivanje vjernika laika bila rijetkost. Dakle, da bismo izvršili ovu pobožnost potrebno je svaki prvi petak u mjesecu, kroz devet mjeseci ići na Svetu Misu i pričestiti se s nakanom čašćenja Presvetog Srca Isusova i da učinimo zadovoljštinu za sva nepoštovanja ljudi prema Presvetom sakramentu. Početak devetnice može biti bilo koji mjesec u godini. U našoj župi započinjemo prvim petkom rujna i završavamo u svibnju. Preporuča se ispovijed na prvi petak i pričest pod misom. No, nije nužno ispovjediti se baš taj dan ako smo to učinili ranije, osim ako više nismo u stanju milosti.

U subotu će biti sastanak za roditelje svih vjeroučenika u 20 sati. Molim da bar jedan roditelj dođe na sastanak.

Centar za socijalni rad općine Čitluk obavještava o reviziji dodataka na djecu. Obavijest imate na oglasnoj ploči pa sve zainteresirane molim da pročitaju.

U akciji “Misijska vozila" prikupili smo 477,45 KM koji su uplaćeni Nacionalnoj upravi papinskih misijiskih djela u BiH sa sjedištem u Sarajevu.